Hollanda Gurbetinde Gurbet Sendromumuz


  • Kayıt: 21.11.2022 18:23:51 Güncelleme: 21.11.2022 18:23:51

Hollanda Gurbetinde Gurbet Sendromumuz

Nejat SUCU

Almelo ve Hollanda’da var olan toplumsal katmanlarda ve toplumun etkili ve yetkili sivil toplum kurumlarında geleceğimiz için temsilimiz mutlaka önemlidir.

Kim ne derse desin, kim ne bulursa bulsun Hollanda çok kültürlü ve çok renkli bir seçenek toplumu. Tabiki var olan düzene uyum, uyumlu ve faydalı vatandaş olmak çok çok önemli.

Hollanda toplumu katılım ve kabül toplumu “ Meedoen en meetellen”. Tabiki ilk önce bir emek, çaba, hizmet ve daha sonra toplumsal hak edilen yeri almak ve bulmak önemli. Kuru kuru yazmak ve eleştirmek çoğu zaman “Suyu çekilmiş ve tükenmiş Su değirmenine benzer “. 

Yalan dolan hikayelerle büyüdük 

Birileri, bizleri yıllardan beri istedikleri doğru bildikleri yalanlara inanmamızı istediler ve öylede olmaya devam eder gider gözüküyor. Aslında var olan kesin doğruculuk da yoktur.

Bugün gerekli olan, doğru olan yarın doğru ve gerekli olmayabiliyor.

Aslında alan da memnun ve satan da memnun dersek, bana ve sana ne oluyor ? Diye sorumuzu sorabiliriz.Ama yaşam devam ediyor. Sosyal, toplum, finans, yönetim iş ve istihdam yaşantımız olağan bir biçimde devam ediyor. Tabiki bizimde var olmamız için gerekli derecede katılımın gerçekleşmesi gerekmektedir

Olumsuz hikayelerde o konuya ve partiye olan ilgiyi artırabilir !..

Yıllarca, her köşeden ve her fikirden her ülkede kendi ismi olan ama biz ve ülkeler arasında var olan Mason / Masonlar olarak bilinen, genelde o ülkenin yasalarına uygun kurulan birlik ve dayanışma sivil örgütlenmeside var Hollanda’da.

Almelo’da açık kapı günü

Yıllarca merak edilen ve birden fazla çeşitli yayın organlarında bazen abartılı ve bazende gerçek ile alakası olmayan haberleri okuyarak büyüdük. Var olan Açık kapı günü benim için en uygun genel bilgi alma imkanıydı.

Ziyaretimin amacı genel bilgi ve diğer bir ek beklenti olmadan gerçekleştiği için ve bilmek istediklerim kısa ve özdü.

Başkan dan, 73 bin nüfuslu Almelo ‘da, Almelo’daki Masonlar ( Vrijmetselaars ) locası Loge Fraternite ‘nin 55 üyesinin olduğunu ve üyelerin arasında Türk ve Müslüman üyelerinin olmadığını öğreniyorum.

Her ne kadar geçen 60 yılda her çeşit toplumsal katmanlarda temsil edilemedikse de , gelecekte bu konuda ilk önce konuşarak var olan imkanlar değerlendirilmelidir. Bireysel girişimler ve bireysel katılımlarda önmelidir. Her çalışmamız ve her üyeliğimiz topluma artı ve eksi değeride olmayabilir.

Kendi kendime, temsilde ve entelektüel temsilde ne kadar fakiriz diye düşünerek şairin dediği gibi “ Bir kedimiz bile yok dedim.“

Entegrasyondan asimilasyona giden yolda

Aynı zaman toplumsal temsile sahip olunan eğitimler, katılım, görev, tecrübe ve mevki ve suyun başında olmak ile alakalıdır. Suyun başında olmak. Bizim, ilk önce yaşanan ülkeyi 1. Sınıf ve 1.sırada ülke kabül etmekten geçer.

Bazen insanoğlu kendi kendine, fikrine, çevresine ve yaşadığı toplumla çelişen ve çelişikliklerle doludur. Gurbette yaşamak bazen kendine özgün kimlik ve kişilik sorunlarınıda yanında getirebilir.

Bu bir çeşit rahatsızlık da olabilir. Ben yine buna “Gurbet sendromu “diyeyim.

Saygılar ve sevgilerimle,