Yaşam Mutluluğuna Giden Yolda, Nedir Sihirli Değnek?


  • Kayıt: 20.12.2022 12:17:24 Güncelleme: 20.12.2022 12:17:24

Yaşam Mutluluğuna Giden Yolda, Nedir Sihirli Değnek?

Nejat Sucu

Hollanda toplumu geçen yıllara göre geleceğine daha da karamsar bakmakta. 60 yıldır Hollanda’da ve belki yarın uçağın arkasında gideceğini iyi bilen Şaban amcanın gözlerinde bir yaşam heyecanı ve ufku gözlenmiyor. Yaşıyoruz işte, buna yaşamak derseniz Nejat bey diyor.

Varsıllık neden insanı mutlu etmez?

Bende yaşları geçmiş masada Namaz vaktini bekleyen hemşerilerimize yarı şaka yarı ciddi. 1950 yıllarındaki fotoğraflara bakım!... Yamalı şapka, Yamalı ceket, her iki dizlerinde 4 tane yama.

Almelo Türk’leri ve yaşlılık 

Yaşlılık her ülkede zordur. Fiziksel ve ruhsal yalnızlık bir evrensel sorun. Bunun yanında ne getirdiğini bilmediğimiz, tanımlayamadığımız ve çözüm de aramadığımız en büyük rahatsızlıklarımızdan biri ise “MUTSUZLUK “.

Ölümü bekler gibi mutsuzdular 

Ya şimdi. İki memleket, iki pasaport, iki aylık, yiyemediğimiz kadar bal, et ve süt Güvenli devlet. Çocuklarınız ve torunlarınız da sosyal devlet garantisinde. Hatta torunlarınızı bile düşünerek yatırım ve birikim yapmıyorsunuz. Zenginsiniz be ve gerçekten madden zenginsiniz diyorum. Biraz hoşlarına giderek gülümsüyorlar.

Hollandalılar geleceklerine daha çok karamsar olmaya başlamışlar. Gençler, yüksek eğitimliler ve yaşlılarda karamsarlık ve geleceğe güvenle bakamama oranından artış gözlenmekte. Tabii bu his ve duyguların olumsuz artışında sosyal medyanın olumsuz katkıları da var.

Aslında mutlu olmak, mutluluk bireysel olduğu kadar, mutluluğa giden yolda elimiz ve koltuğumuza alacağımız bir Sihirli değneğimizde yoktur.

Doğduğumuz köy, kasaba ve şehir. Yaşanan ülke, aile, eğitim, var olan varsıl ve gelişmişlik mutlaka insanın mutlu olmasını etkileyen önemli faktörlerden.

Bu arada doğuştan sahip olduğumuz fiziksel ve ruhsal değerlerimizde insanı mutlu eden ve mutsuz edebilen önemli ve bazen seçme olanağımız olmayan faktörler.

Var olanla yetinmek ve mutlu olmaya çalışmak

Mutluluk ve kanaat etme duygusu ve tecrübesi her ne kadar bireysel olsa da, bireysel olumlu örnekler toplumun temel harcıdır. Olumlu, pozitif enerji taşımayan toplumlarda bir binanın çimentosunun ve harcının çürük olduğu gibi bir çuval yığını gibi yerlerde yığılmaya mahkumdurlar.

100 yıl daha da kötü idi

Evet ama insanlar daha iyisini, daha da güzelini ve daha da çok olsun istiyorlar. Bir Hollandalı 50 bin avro milli gelirinin 100 bin avro olmasını istiyor. Bana göre 100 yıl öncesi de insan bugünden daha da mutsuzdu. Belli ki karnını ve çocuklarını doyurma mücadelesinden mutsuz olmaya zamanı da yoktu.

Yaşam amaçları farklı farklı

Evet artık sosyal adalet yerküremizden çok uzak. Bir yerde rahat lüks ve bayramlarda ne yiyeceğini, nasıl geçireceğini ve hangi ülkede tatil yapacağını düşünen bir toplum. Diğer yanda Afganistan’dan orta halli bir yaşam için yollara düşen göçmenler ve Van ‘da bir kimsesizler mezarlığında son bulan gariplerin ve yaşamı tanımayanların yaşam hikayesi.

Gel gelelim kimsede var olan dünyevi sorunları konuşmuyor ve duymuyor. Var olan güce kuvvet yetmez diye diye…..

Saygılarımla,