Yaşadığımız Ülke Hollanda’yı Sevebilmek


  • Kayıt: 27.12.2022 23:25:18 Güncelleme: 27.12.2022 23:25:18

Yaşadığımız Ülke Hollanda’yı Sevebilmek

Mustafa Nejat Sucu

Her ne kadar doğduğumuz ülke Türkiye ve Anadolu topraklarını unutmasak ta, yaşadığımız ülke Hollanda'ya daha da çok odaklanmamız gerektiğini yıllarca söyledim ve yazdım. Hollanda’yı ve komşularımız Hollandalıları orta şekerli sevebilmekte önemli. Hollanda’yı ve Hollandalı hemşerileri sevmediğimiz sürece; ne huzur bulur nede mutlu olabiliriz.

Tüm olumsuzluklara karşı

Türk göçmenleri için, her zaman var olan olumsuz sosyal, ekonomik, kültürel politik şartlara rağmen, umutlu, olumlu düşünce, gelecek için var olan olanaklarla mücadele etmemiz gerektiğini her zaman savundum. Geçen yıllarda sahip olunan bazı katman ve değerlerimizle be kadar haklı olduğumu fark ettim.

Dedeleri insan ve köle insan ticareti yapan bir toplum birlikte yaşamak kolay olmasa gerek

Ne zaman köle ticaretine son verilmişti

Resmi olarak 1 Temmuz 1863 yılında ( De Emancipatiewet ) Hollanda sora eren kölecilik tarihi, daha geçen hafta 19 Aralık 2022 ‘de Hollanda Başbakanı Mark Rutte tarafından özür dilendi ve yapılan insanı olmayan bir ticari ve para kazanma insanlık ve insanlığa karşı işlenen suçu kabul eyledi. Bundan sonra Hollanda hükümeti geçmişte hiçbir zaman izleri silinmeyecek köle ticareti ve kölecilik geçmişiyle yüzleşerek hep birlikte barış içinde yaşamaya çalışacak. Son yıllarda gelişen ayrımcı ve ırkçı politikalara karşı Hollanda koalisyon hükümetinin geçmişiyle yüzleşmesi önemli.

Kara kaşımıza ve gözümüze aşık değiller

Kimse bizim karakaşımıza ve kara gözümüze meftun değil. Var olan sistemin içinde sisteme, ekonomiye, sosyal, politik ve kültürel yaşama artı değerimiz varsa, o zaman eşit vatandaş olma yolunda adımlarımız emin ve güvenlidir.

Arz ve talep meselesi

Ekonomik büyüme Hollanda'da bekleneninde üzerin. Eğitimli ve kalifiyeli iş gücüne bugün dünden de çok gereksinim var. Gençlerimiz eğitimlerini tamamlayarak iş pazarı da yerlerini alıyorlar ve gelecekte de alacaklar. Güvenli ve yarınları umutlu bir ülkede gençlerin gençliklerini yaşamaları çok çok önemli,

Evrensel değerlerde dünya vatandaşı olmak.

Her alanda gençlerimize iyi gelecek sunan bir Hollanda, Avrupa Birliği ve sınırlar ötesi iş pazarı Türkiye ve gelecek bekliyor. Yeter ki belirli saplantılardan, ütopik beklentilerden, feodal, Panç inanç ve ırk doktrinlerinden ve yamuk kalıntılardan uzak bir birey ve dünya vatandaşı olabilelim.

Prangasız hür düşünme ve düşünebilme 

Aslında yaşamda en önemli olan beynimizdeki düşüncelerimize pranga vurmadan hür irade ve bir birey olarak yaşamımızı kurmak çok çok önemli. Hür düşünce ve iradeden mutlu birey ve mutlu bireylerden barış içinde refah br ülke doğar. Bu güzel dilek ve umutlarımızla bu pazar gününe başlayabilmek ne güzeldir. Saygı ve sevgilerimle.