2023 Yılı Hollanda Sosyal Devletinin Yeniden İnşa Yılı Olacak


  • Kayıt: 31.12.2022 14:59:05 Güncelleme: 31.12.2022 14:59:05

2023 Yılı Hollanda Sosyal Devletinin Yeniden İnşa Yılı Olacak

Nejat Sucu

Bir yıl daha, var olan sorunlarla ve Evrensel sömürü, hâkim, sahip olma dürtüleri yine öne çıkarak ve para babaları fakirin birikmiş üç kuruşuna göz dikerek geçti.

Rusya’nın Ukrayna'ya saldırısı ile başlayan ve bu yıl yine, Enerji ve Gıda krizlerinin insanı mutsuz, huzursuz ve güvensiz etmeye yetti de artı bile.

Hollanda koalisyon hükümeti ve Sosyal Devleti devrede 

Geçen yılların aksine Hollanda Sosyal devleti ve Sosyal (D66) Liberal (VVD) Hristiyan Demokratların (CDA/CU) koalisyonu son 2 yılda Hollanda ekonomisine ve halkına tam tamına 100 milyarı geçen destekler, sübvansiyonlar, krediler, yardımlar ve geçmişin hatalarını tamirle geçirdi.

Yeni politikalar başarılı mı?

Benim değerlendirmem önemli ama, siz okuyucuların fikirleri de çok çok önemli. Bana göre toplu bir kriz ve çöküntünün önüne geçildi. Vatandaşa milyarlarca dolar, işverene 50 milyarlık destek, özel ve tüzel kurumlarıyla sosyal devlet olmanın yüzünü gösterebildiğini düşünüyorum ve görüyorum.

İmrenerek bakan komşular 

Evet kimler? Avrupa Birliği'nde ve diğer Avrupa ülkeleri Hollanda’da olan ve verilen desteklere imrenerek baktıklarını okuyoruz. Bütün ülkelerde olduğu gibi tabii ki yaşam geçen yıllara göre daha da pahalı,

Planlanmayan ve harcanan100 milyar avronun enflasyonu, devalüasyonu hortlatacağı biliniyordu, ama var olan Kapitalist sistemin kendi doğallığı. Tabii ki güzellik, işsizliğin ve iflasların düşük seviyede kalması ve biraz itinalı ve dikkatli bir harcama rejimi ile Hollanda uyguladığı Tavan Enerji fiyatı ile ( Energie plafond ) vatandaş bu kışı yeniden bahara yeni umutlarla geçirecek.

Sosyal devlet ve vatandaş güven ilişkisinin inşası

Geçmiş yıllarda vatandaşına güvenmeyen ve her Sosyal yardım ödeneği (Bijstand ) alanı potansiyel yolsuz ve suçlu gören devlet yeniden eski fabrika ayarlarına ( Fabriek installatie ) dönüyor.

Gelecek yıllarda Hollanda kabinesinin yeniden toplumsal yaşam, sosyal barış, güven ve birlikte uyum ve harmoni içinde yaşamayı gerçekleştirmek için çalışacağını politik önergelerinden ve gündeminden anlamak mümkün.

Yeniden nice nice mutlu yeni seneler dileğimle hoş ve güzel kalın.