Hollanda’da Gün Batımında Gurbet


  • Kayıt: 13.01.2023 15:26:06 Güncelleme: 13.01.2023 15:26:06

Hollanda’da Gün Batımında Gurbet

Nejat SUCU

Gurbet güzeldir, hoştur, giyimini, yemeni ve içmeni değiştirir. Güzel konuşmayı, şehirli gibi giyinmeye ve yürümeyi öğretir. Velhasıl gurbet, bir yaşam biçimi olup bireyin gelişimine doğduğun topraklarda sahip olamayacağın olanaklarını sunar.

Gurbet, uzun yıllar önce Bakırköy´ün süslü caddelerinde, süslü ve asortik, frapan ve içini bulandıracak derecede ağır bir deodorant ve parfüm kokulu bir hanımım ayağına kazayla basan, bilmediği için özür dileyemeyen, utangaç Anadolu gencine, o kadına özür dilenmesi gerektiğini öğretendir Gurbet.

Gün batımı, gurbette olma, uzakta yaşama, sevdiklerini ulaşamama duygusu en üst duygusallığımızın ulaştığı en doruk noktadır. Çok zaman, o alışagelmiş yüzleri ve gözleri ararken bulamamaktır.

Bazende, o toprağa ilk düşen yağmur damlalarından sonra, o havadaki toprak kokusunu ararsın ama onu hissedemezsin, koklayamazsın ve göremezsin. Bazen de Nevşehir´de Ekmek fırınından aldığın o Tahinli simidin tadını dilinde damağında ararsın ama bulamazsın.

Seni en çok, hüzünlü, karamsar, umutsuz, mutsuz ve melankolik kılan ise, gurbette günün, bu akşamki gibi umut ve sevgiden uzak yalnız yalnız. Batımıdır Gurbet.