Türk Göçmen Birikimi ve Hollanda Gündemi


  • Kayıt: 13.01.2023 15:36:16 Güncelleme: 13.01.2023 15:54:35

Türk Göçmen Birikimi ve Hollanda Gündemi

Nejat Sucu

İnsan, sosyal bir varlık olarak düşünen, okuyan, yazan, bunun yanında yeni gelişmelere açık olan öğrenerek ve deneyerek gelişir. Birey ilişkilerimiz devam etmesine rağmen, sosyal medyanın olanakları ile birey – grup ilişkilerinde gözle görünür zayıflık görmekteyim. Korona pandemisi ve arkasından gelen sosyo ve ekonomik krizinden dolayı, Son 2 yılda bire bir ilişkilerimizde büyük kayıpların olduğu kesin. Hollanda’ da yaşayan eğitimli Türk göçmenlerinin birey – grup ilişkilerinin geliştirilmesi ve Hollanda gündeminde var olma ve kaliteli bir Türk göçmen topluluğu için çok önemli olduğunu düşünmekteyim. Bireysel bilgi ve beceriyi temsil edilen gruba aktarabilmek önemli.

Son yıllarda Hollanda - Türk toplumunda düşünen, eğitimli, uzman, üreten bir jenerasyon yetişti. Bu grup bugünkü toplumun önünde, Hollanda -Türk göçmen gündemini belirleyerek toplumun önderliğini yapmak zorundadır.

Nasıl başlayabiliriz ? 

Her ay şehirsel, 3 ayda bir bölgesel ve yılda bir defa ülkesel aktüel konuları görüşmek ve belirli tavsiyelerde bulunmak için “ Konuşma Grupları “ organize etmemiz gerekir.

Bunun için gerekli olan insan kaynaklarımız var. Bir birey ve grup çıkarı gözetmeksizin, bir arada olmak ve konuşma gruplarını ve fikir kulüplerini oluşturmamız gerekli. Fikir kulüpleri, Türk toplumunun gündemini belirleyecek, sivil toplum örgütlerini güçlendirecek ve destekleyecektir.

Hollandalı – Türk göçmenlerini ilgilendiren bir konuda, fikir belirtecek ve gündem belirleyecek bir kuruma sahip miyiz ?.

Bana göre yeterli derecede kendini kabul ettirmiş, tarafsız, güvenilir ve doğru tavsiyeler alabilecek ve çözümler getirecek bir oluşumun yok. Yakın bir zamanda da ufukta da gözükmüyor.

Hollanda Türk diasporası

Hollanda Türk diasporası’ nın; göçmenlikten kaynaklanan, çözüm bekleyen; fakirlik, istihdam, gençlik, yaşlılık, eğitim, temsil, inanç, yaşam, kadın, değişim, tercihler, uyum, asimilasyon ve kültürleşme (akültürasyon ) gibi sorunlarına fikir üretecek ve çözüm önerisi sunacak kurumlar beklenmektedir.

Tabii bu bütün sorunlarda, bir kurumun, bütününden sorumlu olması ve çözüm üretmesi beklenemez. Onun içindir ki, uzmanlaşan kurumların, vakıfların ve çalışma gruplarının oluşması gerekir.

Hollanda - Türk futbol takımı

Bir futbol takımı, eğitimli, yetenekli, antrenmanlı 11 kişiden oluşur. Birde en az 11 kişilik yedekler. Bir futbol takımının başarısı ortak çalışmaktan ve paslaşmaktan geçer. Bizde bir değil, birden fazla futbol takımı var. Bize gerekli olan birbirimize güvenmek, ortak çalışmak ve paslaşmaktır. Gönlümden geçeni olduğu gibi sizlere aktarmaya çalıştım. Nice nice mutlu seneler dileğimle hoş ve güzel kalın.