Sevdirmeyenlerin Gözleri Kör Olsun


  • Kayıt: 16.01.2023 11:17:09 Güncelleme: 16.01.2023 11:17:09

Sevdirmeyenlerin Gözleri Kör Olsun

Nejat SUCU

Ben intizar etmeyi, söylemeyi ve yazmayı, hiç mi hiç sevmem ama burada mecazi anlamda gerçekten bizlere sevgi, sevmeyi ve sevilmeyi öğretmeyenlere şikâyetim var.

Yaşamın Bal tadında olmasını, sevgi ve sevmek ne güzeldir birbirimizi. Birileri kim olursa olsun çokta önemli değil, hala birbirinizi sevmeyin, birbirinize kin ve nefret duyun diyorsa, burada bir bilinen oyunun, geçmişte de oynanan pis oyunun kokuları var.

Belli ki birilerinin burada belirli kirli hesapları var. O hesabın bir parçası olmamak benim elimde ve olmamaya da çoktan karar verdi.

Suskunum, ne cahillikten. Suskunluğum ne bilgisizlikten,
Suskunluğum seni sevememek, sevmeyi bilememektendir.
Çok güzeldir sevgi, sevmek ve seni sevilmesini öğrenebilmektir.

Evet insanların birbirlerini sevmeleri o yaşanan toplumsal barış, mutluluk ve yaşamı ballandıran bir toplumsal zorunluluktur aslında. Sevgi, sevmek ve sevebilmek var olan ruhların gıdası sevinci mutluğun temel salgıları ve vazgeçilmezleridir.

Yalan ve yanlış kültürel değerler
Evet var olan insanı yargı ve değerlerine saygılıyız. Ama insan onuruna, insanın özgür ve mutlu yaşamına pranga vurmadığı sürece. Bilinmez ama yaşanan ülke kültürü ve var olan yasal kurullara uymak ve birlikte barış içinde yaşamanın önemidir hukuk ve adalet.

Ya bu Deveyi güder ya da bu diyardan gideriz

Uyumsuzluk, yaşanan ülkeden bilinmeyen hoşnutsuzluk, mutsuzluğun verdiği sorunları kolayca Hollanda toplumunun üzerine yıkma. Ne olursak olalım var olan yasal kurallara uymak ve uymayanı cezai yatırımlarla hizaya getiren bir toplum.

Zaman içerisinde ne bu deveyi bize güttürürler, nede biz bu diyardan gidebiliriz
Kuralsız değildir Hollanda toplumu

Benim geleneklerim ve göreneklerim var, ben onu uygulayabilirim diyebilirsiniz ama önemli olan Orta yol ve ortak yaşamı bulabilmektir yaşam.

Yıllar önce Rotterdam kentinde oğlu ile uzun süre sistematik bir biçimde gelin kızını eziyet eden ve işkence izleri gözüken Kayınvalideyi Hollanda hâkimi tutuklama kararı verince, içimden iyi oldu demiştim.

Kayınvalide Tercüman oğlum; biz bu eksik etekliydin ana ve babasından teslim aldık. Onlar bize dediler ki “ Eti sizin ve kemiği bizim “Ben bu Eksik etekliden şikâyetçiyim diyordu gözleri yaşlı Anadolu anası. Oğlum bir bunu gördük ve karşıdakinden beklemekte hakkımız değil mi ?.

Her yapma dediğimizi yaptı zilli Eksik etekli. Burada bir kadın diğer bir kadını eksik ve az görme olayı gündemde. Tabii bilinçli bir geleneksel bir bilince yer edinmiş adetler ve görenekler.

Tercüme esnasında; Eksik etekli sözünü nasıl çevireceğimi düşündüm. O ana biraz üzüldüm ve Hakım beyin bana göz kırpması ile irkildim.
Hollanda’da bireysel yaşam, özgür birey olma yolunda epeyce bir yol katettik. Yeni gelecek nesilse, eşit ve saygılı bir toplumun parçası olmada da epeyce de kat edeceğimiz yolumuz olmalı.

Faruk Nafiz Çamlıbel Han Duvarlar şiiri, Avrupa’nın dolu dolu çileli yaşamından, Orta Anadolu ve gurbet özlemidir.

Yağız atlar kişnedi, meşin kırbaç şakladı,
Bir dakika araba yerinde durakladı.
Neden sonra sarsıldı altımda demir yaylar,
Gözlerimin önünden geçti kervansaraylar...
Gidiyordum, gurbeti gönlümle duya duya,
Ulukışla yolundan Orta Anadolu'ya….

Saygı ve sevgilerimle,