Hollanda’da Çok Kültürlü ve Seküler Türk Toplumu..!


  • Kayıt: 01.02.2023 13:29:47 Güncelleme: 01.02.2023 13:29:47

Hollanda’da Çok Kültürlü ve Seküler Türk Toplumu..!

Nejat Sucu

Son yıllarda, Hollanda toplumuna uyumun getirdiĝi hızlı deĝişimle çok farklı düşünen, yaşayan ve yeni yargı değerlerine sahip olan bir Türk göçmen toplumu var. Var olan kültürel ve bireysel yaşamı yasal ve toplumsal güvencesi ve garantisi ise Hollanda’nın yerel, bölgesel ve ülkesel yönetimler.

Yeniden keşfetmek.. 

Bulunan tekerleĝi yeniden keşfetmeye gerek yok ama, yeni dinamik, deĝişken ve Hollanda toplumuna uyum sürecini iyi değerlendiren bir nesil geliyor. Bu nesil kendi aralarında inanç, yaşam, kültür, gelenek ve görenekler yönündende bizden de farlı olacak.

Zenginlik ve tolerans 

Yaşamda deĝişimler, güzellikler içinde birbirlerine saygı ve toleransla olduĝu sürece güzel ve anlamlıdır. Birbirini olduĝu gibi kabül eden bir özgür düşünen ve yaşayan bir toplum.

İnanç ve yaşamda Sekülarizm Hollanda’da vakıfsal örgütlenen inanç grubları ve mezhepleri kendine özgü baĝımsız, hür ve orijinal kimliklerine sahip olan seküler kurumlardır. Faliyetleri ve çalışmaları Hollanda yasalarına göre belirlenmiştir. Burada önemli olan vatandaşın kendi özgür iradesine baĝlı olarak inanma ve inancını özgürce uygulama olanaĝına sahip olmasıdır. Zaman içersinde inanç, din, ibadet ve onların temsili mekanları Hollandalıların dediği gibi ; “Godshuizen “Allahın evleri “ gerekli bulma ve kendini bir Allah evinde huzurlu ve mutlu hisseden bir yüzde 44 ‘e kadar düşmüş bulunmaktadır.

Hür ve prangasız gençlik Gelecekte, yaşam biçimlerine ve geleceĝin belirlenmesi ipotek altında olması bu gençleri verimli ve mutlu kılmayacaktır. Entellektüel birikim ve gelişim, bireysel özgürlüĝün toplumlaşmaya ve sosyalleşmeye dönüştüĝü an gerçekleşecektir.Tabiki o yaşanan çevrenin, mahallenin, şehrin ve ülkenin sunduğu fikir özgürlüğü, eğitim imkanları, varsıllık ve tarihsel demokrasi kültür ve birikimi de o bireysel gelişimden toplumsal kalkınmaya giden yolları belirler.

Doktrinler ve beyin yıkama (hersenspoelen/indoctrineren) bireysel gelişim ve toplumsal uyum ve barış için çok olumsuz ve üretici birey yaratmada en büyük engelleyici faktördür.Yaşamda dolu dolu, mutlu, çevre, doĝayla barışık, uyumlu yaşam dileĝimle hoş ve neşeli kalın,