Hollanda Türk Dijital Toplumu ve Dijital Fakirliği


  • Kayıt: 03.02.2023 10:19:33 Güncelleme: 03.02.2023 10:19:33

Hollanda Türk Dijital Toplumu ve Dijital Fakirliği

Nejat SUCU, Socio worker

Hollanda toplumda, bilgi ve dijital toplumu ve dijital teknoloji ve dijital gelişimleri takip edemeyen belirli Bir kesim, devlet, kurum ve sosyal medyanın var olan imkânlarından ya hiç ya da çok az katılmakta, kullanmakta ve faydalanmakta.

Kaş yaparken göz mü çıkardık ?
Hollanda toplumu mutlaka dünyamızda var olan dijital teknolojiden geri kalamazdı ama, belirli bir yaşta sahip olunan bilgi, Hollandaca ve İngilizce dil ve dijital bilgisayar teknolojisinin süper hızlı gelişimine ayak uydurmaları mümkün değildi.

Hollanda’da Bilgi ve Dijital bilgi fakirleri (Digivaardig en digibeten)

Birden çok nedenle, var olan bilgisayar teknolojisini kullanmayan, abonesini ödeyemeyen bir kesim. Faydalı kullanma onlar için çok çok zor olan Hollanda'da 500 bin kişi yaşamakta. Evet Hollanda‘da 500 bin kişinin Internet abonesi yok, 2 milyon Hollandalı bilgi, dijital ve bilgisayar kullanmakta engelli. 4 Milyon kişi kullanmakta ve zamanında devlet işlerini dijital takip etmekte zorlanmakta.

Bütün işlemler E–devlet üzerinde görülmekte

E Devlet, www.mijnoverheid.nl ve Dijital pasportwww.digid.nl vergiden tutunda, sağlık bilgilerine, otomobil sıhhi muayenesine, belediyeden başlayan, yerel, bölgesel ve ülkesel kurumlardan gelen bilgi ve yasal süre içinde ödenmesini isteyen ödemelere kadar Digi – D üzerinden Benim E - Devlet adresimizde ve dosyamızda bulunmakta.

Eğer E-posta (E–mail) iletişim adresimiz yoksa gelen postadan da haberimiz olmayacaktır. Böylece kendimizle alakalı işlemleri takip edemeyen bir Dijital fakirlik oluştu. Genelde sonuçları ise, fakirlik, borçlar, yalnızlık ve zengin Hollanda’da fakirlik içinde geçen bir ömür.

Mağduriyet

İkamet izni (verblijfsvergunning ) sona ermeden önce, Hollanda Göç ve Vatandaşlık Dairesi İND ‘den, www.ind.nl E – Devlet adresinize uzatmanız için bilgi gelip te, haberi olmayan ve zamanında ikamet iznini uzatmayanlar.

Destekler enerji giderleri için belediyelere başvuru yapamayanlar !...

Evet. Hollanda devletinin geçen, geliri düşük olmasına rağmen, hak edilmiş ama Sosyal kasadan ödenek alamayan gizli utangaç Türk fakirlerinin olduğunu biliyorum. Evimde internet ‘te yok, bilemedik ve yardımda alamadık. İnternet olmuş olsaydı sosyal medya üzerinde onlarca Türkçe ve Hollandaca duyuru ve bilgi iletişimi yaptık. Bunun yanında, vergi iadeleri, kira ve sağlık giderleri destekleri, www.toeslagen.nl, belediyelerde ve Uwv’de www.uwv.nl ödenek başvuruları.

Gelecekte ne yapmak gerek ?

Bilgisayar ve bilgi dijit teknolojisini iyi kullanamayan ve engelli 4 milyon potansiyele sahip bir Hollanda toplumu. Bunlardan sayıları oldukça yüksek Bilgisayar engelli (Digibeten ) Türk göçmenlerinin olduğu kesin. Belediyelerin fonları ve kurumların bu konuda geniş desteği olacağı kesindir. Yeterli bir girişim, sosyal girişimcilikle sosyalleşmediği hayatları renklendirmek ve kolaylaştırmak gerek.

Var olan yaşamı olduğundan da zor kılmamak gerek “ Zorgen ervoor dat het leven niet moeilijk maakt dan het al moeilijk is “

Dijital platformu oluşturmak
Var olan bir platforma erişmek. Bilgi ve bilgiye dayalı sosyal ve sosyal hizmetleri DigiD ile ve E devlet ile, E – devle ve E posta ile birleştirecek bir buluşma ve hizmet merkezi.

Bu konuda görüş ve desteklerinizi bekler, saygılarımı sunarım.