Dilemma, Dilemma ve Dilemma


  • Kayıt: 05.02.2023 16:06:13 Güncelleme: 05.02.2023 16:07:10

Dilemma, Dilemma ve Dilemma

Nejat Sucu

İkilemde kalmak; Evet var olan, hoşnut olmadığımız iki seçenekte kararsız kalmak, bir şeyle bir diğeri arasında seçim yapmakta kararsız kalmak.

Son yılların yaşamda günlük, aylık ve bir ömrümüz belliki ikilemlerle geçmekte. Ne zaman var olan Neolileberal ekonomik, sosyal, toplumsal ,ruhsal ve politik krizler su yüzüne çıksa, var olan ikilemleri (Dilemma’s) artırarak bizleri istemediğimiz bir seçime ve bizleri yönetenlerin ve sermayenin gücü ve yönü doğrultusunda seçimler yapmak zorunda kalıyoruz.

Aşığı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık

Aslında bu Atasözümüz bugün var olan sosyo - ekonomik ve politik konjonktürü çok güzel anlatıyor. Bu günlerde var olan örneklerin birden çoğaldığı ve daha önce kamu oyunda seçme imkanı ve iktidar olma imkanı olmayan bir fikir bugün gümdemi belirliyor. Biz Atom enerjisine karşı idik, ama bu günün şartlarında en temiz enerji, Rusya Gazı ve fosil kaynaklara bağlı olmadan. Hamde maliyeti düşük bir enerji kaynağı.

Biz silahlanmaya karşı idik. Savaş bizim kitabımızda yazmazdı. Ama bugün artık Ukranya – Rusya savaşında Ukranya’ya Leopadr Tankı ve Patriot hava savunma sistemleri vermek gayet olağan bir hükümet kararı oldu Almanya ve Hollanda için.

Biz Almanya’da yeşillerin Atom ve fosil enerjiye karşı olduklarını biliyoruz. Alman Yeşil partinin ( Die Grünen ) amblemi bile Ayçekirdeğinden oluşmakta.

Ya şimdi? Almanya artık tarafsız değil Almanya Kapitalizmin en güçlü ekonomik ve politik temsilcisi.Almanya var olan enerji krizi ve var olan politik dengeler için Almanya ve Yeşillerinde içinde bulunduğu koalisyon ( SPD, Die Grünen ve FDP ) Fosil enerji kaynağı Kahverengi (Bruinkool ) kömürü seçti.

Almanya kendisi olmasada, kendi ürettiği Leopard Tanklarının Ukranya’ya verilmesine karşı değil. Hollanda Başbakanı Mark Rutte‘nin dediği gibi “Rusya ve Ukranya savaşı “bizim de savaşımız. Saldırgan Rusya, Batı Avrupa özgürlüğü için durdurması gerekiyor.

Bizim savaşımız ve meşru müdafaanın olduğu bir savaşta, bazı dünya değer yargılarını savunmak, silahlanmaya topyekün karşı olmak biraz zor olsa gerek. Bunu yanında savaşa ve

600 milyar Avroluk silaha harcanan paralarla neler neler yapılmaz ki.

Çocuklara Süt ve Bisküvi istiyor. 1 milyar çocuk geleceksiz, eğitimsiz, açlık ve sefalet içinde büyüyor. Birde madalyanın öbür yüzüne bakmak gerek.

Çok zaman kendi yüzümüze bakmaktan ve m makyaj yapmaktan, başkalarının yüzünü göremiyoruz ki ? Kapitalizmin istediğide bu olsa gerek. Kendimizle ve kendi sorunlarımızla o kadar meşgul olalımki başkalarının sorunlarını görmeyelim.

Saygılarımla.