Yurt dışı Türkler, Göç ve Göçmen Bakanlığı kurulmalıdır


  • Kayıt: 09.04.2023 15:12:46 Güncelleme: 09.04.2023 15:12:46

Yurt dışı Türkler, Göç ve Göçmen Bakanlığı kurulmalıdır

Nejat SUCU

Hollanda Merkezi İstatistik Bürosu CBS’in verilerine göre; Hollanda’da, 2022 yılı sonu itibarı ile, 55 yaşından büyük 58 bin Türk göçmeni yaşıyor ve bu sayının, 2040 yılında ikiye katlanarak 116 bine ulaşması bekleniyor.

Hollanda’da yaşayan bu insanlarımızın, kimseye anlatamadıkları, herkesten sakladıkları ve dile getirmeye utandıkları birden çok sorunları bulunuyor: Yalnızlık, fakirlik ve borç içinde yaşıyor olmak, bu sorunların en önde gelenleri. Ruhsal ve fiziksel sağlık sorunları, kuşak çatışmaları ve gurbette yaşamanın ve memleketlerine geri dönme umutlarının tükenmişliği de bunlara eklendiğinde durum çok daha ciddi bir hal alıyor. Günlük hayatın acımasız temposu içinde, neredeyse günün 24 saati çalışan Hollanda toplumuna ayak uyduran Türk nüfusun, yaşlılarına olan ilgisinin giderek azalması ve ülkede, yaşlılara yönelik rehberlik ve destek hizmetlerinin yetersizliği de bunlara eklendiğinde bu kitlenin yaşadığı handikap çok daha net biçimde anlaşılabiliyor.

Bu koşullar gösteriyor ki: “Yurt dışı Türkler, Göç ve Göçmenlik Bakanlığı”nın, 14 Mayıs seçimleri sonrasında derhal kurularak, yurt dışında yaşayan Türk yaşlı nüfus başta olmak üzere, tüm gurbetçilerimizin sorunlarının kapsamlı olarak ele alınması, artık bir zorunluluk halini almıştır. Bu yönde ilk yapılması gereken ise Hollanda belediyeleri ve eyalet meclisleri ile tam bir işbirliği içerisinde konuyu değerlendirerek, gerekli adımların bir an önce atılmasıdır.