Hollanda Ekonomisi


  • Kayıt: 16.04.2023 11:43:18 Güncelleme: 16.04.2023 11:43:40

Hollanda Ekonomisi

Nejat SUCU

Hollanda’da politika sokakta değil, politik karar kurumları olan Temsilciler Meclisi’nde (Tweede Kamer), Senatoda (Eerste Kamer), Provinciale Staten (Eyalet İl Genel Meclisi’nde), Avrupa Parlamentosu'nda ve Belediye meclislerinde yapılmaktadır.

Daha önce yaptığım ticari ve ihracat haberine göre;

Hollanda net gerçek (reeel) ekonomi büyümeye devam ediyor. Geçen şubat ayında 2021 yılına göre karşılaştırıldığında ihracatta( Export ) % 6 büyüme gözlenmekte. İflas eden firmalar beklenenin aksine yine düşük bir seviyede devam ediyor.

İş gücü ve insan kaynakları nasıl karşılanacak? 

Kilometrelerce uzunlukta işverenlerin yatırımlarını ve büyümesini açık gözle , Almelo’dan çıktığın zaman A1 Otoyolu’ndan Amsterdam ‘a kadar var olanı görmek mümkün.

Gelecek yıllarda 80 bin mültecinin yerleşmesi beklenmekte. 

Aslında arz ve talep mekanizması var olan göçün yönünü ve gerekli olan insan kaynaklarını belirlemekte. Göçmenlik ve göçün temelinde ise Kapitalizm, Neoliberal ve Sosyal devlet sisteminin varlığının temel olduğu, üretim eşdeğer göç ve göçmenlik olduğunu söyleyebiliriz.

Sosyal güvenlik, yaşlılık , emeklilik sağlık ve eğitim gibi hizmetlerin ödenebilmesi için çalışan ve üreten göç ve göçmenlere gereksinim var.

Hollanda’nın yıllık ihracat ve İthalat raporu

Hollanda Merkezi İstatistik Büro’ su CBS göre; Hollanda 2021 yılındaki ihracatı toplam 798 milyar avro olarak gerçekleşmiş bulunmakta. Yapılan ihracat 2020 yılına göre %11 daha fazla ve 2019 yılına göre ise %3 daha az.

İthalat (import ) ve diğer giderler düştükten sonra ihracat ( export ) elde edilen gelir ise 279 milyar avro olarak gerçekleşmiş bulunmaktadır.

İhracat yapılanlar genelde, makina, işlenmiş kimya, tarım ürünleri, yüksek bilgi iletişim teknolojisi, hizmet ve ticaret sektöründe gerçekleşmiş bulunmaktadır.

Hollanda’nın yapmış bulunduğu ihracat ülkeleri sıralamasında ilk sırayı, Almanya almakta ve Almanya’yı, İngiltere, Fransa ve Amerika takip etmektedir. Son yıllarda Hollanda‘nın Türkiye’ye yapmış bulunduğu ihracatı ise; yıllık 3 milyar avrodan 6,2 milyar avroya yükselmiş bulunmaktadır.

Verimsiz topraklardan Bal ve Süt ülkesine

Sıvı batak ve bataklıktan (polder ) verimli topraklara sahip olan ülke Hollanda. Var olandan çok, yeni inovasyonla, bütün fakir ülkelerin kullanılmayan beyinlerini kullanarak, teknolojik bilgi önceliğini her zaman önde tutacak bir ülke.

Sağlıcakla kalın.