Türkiye, tarımda Hollanda’yı örnek alacakmış!


  • Kayıt: 01.05.2023 21:52:47 Güncelleme: 01.05.2023 21:52:47

Türkiye, tarımda Hollanda’yı örnek alacakmış!

Nejat SUCU

Platform Dergisi’nde yer alan, yukarıdaki başlıklı haberi okuyorum. Bu, aslında geç alınmış bir karar. Bu konu, uzun yıllar önce başlanması gereken bir ortak çalışma alanı olmalıydı. Tarım Teknik Liseleri’nin sayısı artırılarak bu konuda Hollanda ile ortaklığın ön çalışmaları çok daha önce hayata geçirilmeliydi.

Her olumlu çalışma gibi bu çalışma da yakın gelecekte uygulanmaya başlanmalı. Yönetimler ve yönetenler amaç değil birer araçtır. Önümüzdeki seçimlerde Türk halkı kime yetki ve iktidar izni verirse, o iktidar en güzelini ve en iyisini yapmakla yükümlü kılınmış demektir.

Hollanda; et, süt, çicek ve bitki üretiminde ileri teknolojileri kullanan ve bunun sonucu olarak da hedeflenen verimi alan bir ülke. Üstelik, bataklık ve balçık içindeki bir coğrafyadan bugünlere geldiklerini de her zaman akılda tutmak gerekiyor.

Önemli bir istihdam potansiyeli

Türkiye’de 129’u devlet ve 772si vakıf üniversitesi olmak üzere, toplam 206 üniversite bulunuyor. Bunların büyük bir çoğunluğunun ziraat fakülteleri ya da ziraat yüksekokulları bulunuyor. Ancak ne acı ki, bu alanda eğitim almış 82 bin insanımız ya işsiz ya da başka sektörlerde istihdam edilmiş durumda.

Hollanda ile ortak bir eğitim ve çalışma programı uygulanarak bu gençlerimiz, neden kendi uzmanlık alanı olan mesleklerine kavuşmasınlar? AB fonlarından aktarılan milyarca avro, bu gençlerin kendi üretim çiftliklerini kurması için kullanılmalı. Ziraat alanında bir an önce hayata geçirilecek bir “yeniden kalkınma hamlesi” ile etin kilosunu 5 avroya(120 TL) yiyebilmemiz gayet mümkün hale gelecek.

Hollanda’da, ilk ögretimden sonra köylü, çiftçi ve çiftlik sahibi ailelerin çocuklarının devam ettiği, tarım ve hayvancılık eğitim veren AOC öğretim kurumları bulunuyor. Burada eğitim alan gençler, ailelerinin çiftliğini devralarak daha modern ve verimli bir tarımsal üretimin yanı sıra, ilaç kullanımı, hayvan ve bitki hastalıkları ve mücadelesini de öğreniyorlar.

Tüm bu sürecin ülkeye katkısı ise; Hollanda’nın tarım ürünleri ihracatının, 2022 yılında 122 Milyar 300 milyon avro olarak kendisini göstermesi oluyor. Hollanda Merkezi İstatistik Bürosu CBS’e göre; Hollanda’nın 2022 yılındaki tarım ürünleri ihracatı %%17 ‘lik bir artışla 122 milyar 300 milyon avro olarak gerçekleşmiş bulunuyor. Artışın en büyük nedeni, 2022 yılında tarım ürünlerinde gerçekleşen fiyat artışlarından kaynaklanıyor. 2022 yılı itibarı ile Hollanda’nın tarım ürünleri ihracatından kazancı ise 49 milyar 600 milyon avroya ulaşmış durumda. En fazla ihraç edilen ürünler ise; et, süt, yumurta, çiçek, bitki, gübre ve yem olarak öne çıkıyor.

Hollanda’nın tarım ürünleri ihracatında ilk sırayı, geçen yıllarda olduğu gibi %25 ile Almanya alıyor. Almanya’nın ardından ise Belçika, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Çin, Polonya, Amerika ve İsveç geliyor. Hollanda‘nın Türkiye’ye yapmış olduğu ihracat ise; yıllık 3 milyar avrodan 6,2 milyar avroya yükselmiş.

Genç iş gücüne, verimli topraklara ve her türlü iklim ihtiyacına sahip olan Türkiye’nin de bir gün bu rakamlara ulaşabileceğine dair umutlarla, hoşça kalın…