Yakın gelecekte, Türkiye seçimlerine Hollanda ve AB Ülkeleri’nden katılım tehlikeye girebilir


  • Kayıt: 09.05.2023 08:46:03 Güncelleme: 09.05.2023 08:59:38

Yakın gelecekte, Türkiye seçimlerine Hollanda ve AB Ülkeleri’nden katılım tehlikeye girebilir

Nejat SUCU

Seçme ve seçilme hakkı, kültürü, etnik kökeni, ve inancı ne olursa olsun, tüm bireylerin ve dolayısıyla, tüm göçmenlerin de sahip olduğu bir vatandaşlık hakkıdır ve toplumsal eşitliğe giden yoldaki temel taşlardan biridir.

1986 yılında, 5 yıl Hollanda‘da ikamet etmiş olma şartıyla bu ülkedeki belediye meclisi seçimleri kapsamında seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştuk. Daha sonra ise belirli bir süre çifte vatandaşlık hakkı veren uygulama ile bu ülkedeki Türk toplumu, temel bir yaşam hakkına daha kavuştu ve Hollanda’da memur, polis, jandarma ve devlet adamı olma hakkını da kazandı. Bunun yanı sıra, emeklilerimiz de yılın 9-12 ayını Türkiye’de geçirme imkanına sahip oldu. Daha sonraki yıllarda da bölgesel ve ülkesel yönetimlerin yanı sıra Avrupa Birliği yönetimlerinde de onlarca temsilcimiz görev aldı ve almaya da devam ediyor.

Kimsenin, Hollanda’nın güvenliğini bozmaya hakkı yoktur

Amsterdam RAI ‘da, Cumhurbaşkanlığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimleri için gerçekleşen oy kullanma işlemi sırasında 300 kişinin dahil olduğu büyük bir kavganın meydana geldiğini ve olayların saat 02.00’ye kadar devam ettiğini, üzülerek öğrendim.

Bu acı tablo, seçimleri kardeşlik ve panayır havasından çıkartarak yine neleri beceremediğimizin en taze örneği. Son yıllarda Hollanda’da gerçekleşen, Türkiye seçimleri için oy kullanma işlemlerinin bu ülkede yaşayan Türk toplumunun birlik ve dirliğine zarar verdiğini düşünüyorum. Kendi içimizde partizanlığın ve kutuplaşmanın bu kadar ayyuka çıkması gerçekten çok üzücü ve korkutucu.

Önümüzdeki günlerde, Hollanda polisi, savcısı, Adalet Bakanlığı ve Hollanda kabinesi bu konuyu masaya yatırıp bir karar alacaktır mutlaka. Hollandalı komşularım bu duruma tepkilerini göstermeye başladı ve bu tepkilerin artarak devam edeceğinden de şüphem yok. Hollanda’da iç güvenliği ve toplumun huzurunu bozacak hiç bir eyleme izin verilmez. Göreceksiniz; bu konu en yakın zamanda ele alınarak gerekli tüm tedbirler alınacaktır.

Seçime katılım oranı bugün %51 olarak gerçekleşti ancak Hollanda’da bu oranın giderek azalması muhtemel görünüyor. Bu da, Türkiye seçimlerine yurt dışından katılımın yasaklanmasını isteyenlerin ekmeğine yağ sürecektir.

Kazananın, daima demokrasi olması dileğiyle… 

Saygılar.