Kısır döngü içindeki “lobicilik” faaliyetlerimiz


  • Kayıt: 12.05.2023 16:49:00 Güncelleme: 12.05.2023 16:50:42

Kısır döngü içindeki “lobicilik” faaliyetlerimiz

Nejat SUCU

Evet; geçen yıllarda kolay olanı, yani geçmişte yapılamayan ve gelecekte yapılması gereken lobi faaliyetlerini anlatmaya çalıştım. Evet; lobicilik faaliyetleri yürütmek için gerçekten eğitim, kadro ve kaynak desteği gerekli. Biz ise birbirimize bakmaktan çevremizi göremiyoruz. Birilerinin bir faaliyet yapmasından ve lobiciliğe soyunmasından rahatsız olunan bir toplumsal sürecin içinde bulunuyoruz.

Muhafazakar sivil toplum hareketi, gelecek yıllarda da kendi iç çekişmeleri ve kavgaları ile zaman geçireceğe benziyor. Muhafazakar yönetimler ise zaten kredilerini çoktan tükettiler. Toplumsal gelecek için yeni misyonların ve vizyonların net ve açık bir şekilde belirlenmesi gerekir. Vatanseverlik, sağcısı ve solcusuyla, sadece her 4 yılda yapılan Türkiye seçimlerinde görev almak mıdır? Daha sonraki 4 yıl boyunca bir kış uykusuna yatan vakıflar, dernekler, federasyonlar ve danışma kurumlarını nereye koyacağız?

Aslında, Hollanda’daki Türk göçmen toplumu için de lobi faaliyetlerinin gerekli olduğuna inanıyorum. Bu sayede, her iki tarafa da artı değer katan, güçlü ve kalıcı Türkiye-Hollanda ilişkileri oluşur ve sağlıklı olarak devam eder. Ancak birçok vakıf, dernek ve federasyonun lobicilik çalışmalarının %80’i Türkiye’ye yönelik olarak gerçekleştiriliyor. Vakıflar ve onların faaliyetleri politize edilmiş olması ve bu kurumların partizanlaşmış olmaları nedeniyle bu kuruluşlar bütün toplumu temsili edemedikleri gibi Hollanda kurum ve kuruluşları ve Hollanda Devlet erkanı da bu kuruluşlara mesafeli durmakta. Bugünkü durumun tam tersine; Hollanda’ya yönelik lobi faaliyetlerinin %80 ve Türkiye’ye yönelik olanların ise %20 seviyesinde olması gerekir.

Ayrılan yollardan sonra samimi ve yeni lobicilik faaliyetleri için uzmanlaşmaya ve kabule giden yolda gerçekten verimli ve yararlı lobicilik faaliyetlerini göreceğiz.

Uzmanlaşan çekirdek bir kadronun oluşmasından sonra, var olan eğitimli kadronun ekip, büro ve yaşam giderlerinin kesinlikle desteklenmesi de gerekir. Uzman ve eğitimli lobicilerin bu hizmeti gönüllü temelde yapmalarını beklemek biraz hayalcilik olur.

Lobicilik; bilgi, beceri ve uzmanlık isteyen bir iştir. Lobicilik, eğitim ve ek kurslarla desteklenmeli ve bu lobicilik faaliyetini yürüten uzman insanların bunu bir meslek olarak yapmaları da sağlanmalıdır.

Lobicilik faaliyetleri ile hükümetlerin politikaları karşılaştığında, gerekli olan destek ve lobicilik faaliyetlerini yürütecek aydın sınıfı ve toplumsal güçleri o politikaların yanında görememekteyiz. Politik lobicilikte bir uzlaşma kültürünün olması ve mantıklı bir cevabın bulanabileceği bir temsilin olması gerekir.

Gelecek üzerine biraz düşünmek de gerek… Gelin, hep birlikte ortak düşüncelerimizi geleceğe ve kaliteli bir yaşama taşıyalım.