28 Mart Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin Hollanda Analizi


  • Kayıt: 26.05.2023 09:57:28 Güncelleme: 26.05.2023 09:57:28

28 Mart Türkiye Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin Hollanda Analizi

 Nejat SUCU

Hollanda’da 14 ve 28 Mayıs 2023 Türkiye Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili seçimlerinde tercihlerimizi yaptık. İkinci tura kalan seçimler, Hollanda’da ve yurt dışında yüksek bir katılımla sona erdi. Kullanılan oyların sayımları 28 Mayıs tarihinde İstanbul’da yapılacak. Ben katılımın daha düşük olacağını bekliyordum. Çünkü seçimin ikinci turunda sadece iki aday vardı ve ilk turda bu adaylardan birisine oy verenlerin, “Zaten kesin bizim adayımız kazanır.” diyerek ve diğer adayı destekleyenlerin de “Bizim adayımızın kazanma şansı yok.” diyerek sandığa gitmeyeceklerini düşündüm. Ama yanılmışım…

Beklentilerin aksine, yoğun bir katılım oldu

Hollanda’da yerleşik yaşayan ve seçme ve seçilme hakkına sahip olan 286 bin Türk seçmeni bulunuyor. Hollanda’da 500 binin üzerinde Türk yaşıyor ancak bunların bir kısmı sadece Hollanda uyruğuna sahip. Bu şekilde olup da nüfus ve ikamet kayıtlarını Türkiye’de bulunduranlar bu seçimlerde oy kullanma hakkına sahip değillerdi.

Eşit bir yarış mı; yoksa, “Parayı veren düdüğü çalar” mı?

Hiçbir ülkede, seçimlerin eşit şartlarda rekabete sahne olduğunu söyleyemeyiz. Her zaman; manipülasyon, demagoji, oportünizm, ayrıştırma, ötekileştirme ve olmayanı olmuş gibi ve gösterme gibi hileler, ortama hakim olan medya organları yoluyla kitleler üzerinde uygulanagelmiştir.

Yine de, seçmenler için, özgürce(!) seçme imkanı bulunmaktadır. İkinci tur, en azından, “Elim kırılsaydı da keşke oy vermeseydim.” diyenler için, tercihlerini değiştirme imkanı veriyor. Dolayısıyla, kamuoyu bildikleriyle ve bilmedikleriyle 28 Mayıs’ta yüzleşme imkanı bulacak.

Kendiyle yüzleşme ve hesaplaşma ?

Dediğim gibi; seçmen, 28 Mayıs’ta kendisiyle yüzleşme ve hesaplaşma imkanını yeniden bulacak ve ona göre en uygun seçimini yapacak. Buna saygı duymak gerek. 285 bin seçmenin bulunduğu Hollanda’da 14 Mayıs seçimleri 146 bin 175 seçmenin katılımıyla gerçekleşmişti. Bu sayı, seçmenin % 51‘ini temsil ediyordu. Seçmenler, ikinci tur için, Rotterdam, Amsterdam, Deventer ve Eindhoven şehirlerinde 5 günde kilometrelerce yol kat ederek bir kez daha oy vermeye geldiler.

İkinci tur seçimlerine katılım, beklentimin aksine, 160 bini bularak toplam seçmenin % 56’sının seçimlere katılımı gerçekleşmiş oldu. Bir diğer sebep olarak; bu seçimlerde milletvekilleri seçilmeyeceği için katılımın daha az olacağı beklentim vardı.

Peki, seçmen, bu turda neden daha yüksek düzeyde katılım gerçekleştirdi? Değişime olan inanç ve ihtiyaç nedeniyle mi? Bu yüksek katılım, bilinmeyen ve görülmeyen birden çok soru ve cevabı beraberinde getirdi. Yaşamı cazibeli yapan da, bugün bildiklerimizin, yarın bilmediklerimiz haline gelebilmesi. Bugün doğru bildiklerimiz, yarın doğru olmayabiliyor.

Güzellikler sizlerle olsun…