Bir güvercin misali, insanoğlu


  • Kayıt: 05.07.2023 11:49:44 Güncelleme: 05.07.2023 11:49:44

Bir güvercin misali, insanoğlu

Nejat SUCU

İnsan, eğitim, yenilik, teknoloji, buluş, araştırma, bilim, dil eğitimi, yurt dışında tercüme, hizmet, makam, mevki, bol kazanç, rahat yaşam, kariyer, lisans eğitimi… Bu terimler genelde birbirlerini tamamlayarak yaşantımıza hakim olmaya devam ediyor.

Son yıllardaki beyin göçü

Türkiye’de ve Hollanda’da eğitimlerini tamamlayan ve belirli bir tecrübe kazanan insanların yurt dışında eğitim ve çalışma için daha çok istekli olmaya başladığını gözlemeden edemiyorum. Geçmiş yıllara göre; internet ve medya uzaktaki olanakları yakınlaştırdı. Yurt dışında daha çok Avrupa Birliği bursu veriliyor ve ailelerin, çocuklarının yurt dışı eğitimine ayıracak paraları var.

Mevcut insan kaynaklarını iyi değerlendirmek

Sahip olduğumuz insan kaynaklarını iyi değerlendirmek gerek. İnsan, güvercin gibi ürkek ve korkaktır. Güvende olmadığını ve emeğinin karşılığını alamadığını hisseden beyinler fırsat buldukları zaman yurt dışına ve komşulara kaçarlar. Kısacası; güvercin gibi, kim yemi onlara verirse, onun avlusuna konarlar ve bir gün bakarsın ki artık kendi sahiplerine geri dönmezler.

Beyinler gelecek için önemli

Eğitimli ve ülkesine hizmet etmek isteyen beyinleri o ülkede tutabilmek de çok önemlidir. Biz sahip çıkmazsak birileri bu bilim adamlarına sahip çıkar. Tabi ki emeklerinin ve hizmetlerinin karşılığı da iyi bir ücretle ödenmelidir. Global ekonomi ile birlikte verilen hizmetin değeri ve bir bireyin harcamaları ve günlük giderleri, geçen 30 yılda 10 kat artmış durumda. Onun için, bilim adamlarının emeğinin karşılığı mutlaka karşılanmalıdır.
Bir fizik, kimya veya bilgisayar mühendisinin bir Başbakan’dan veya Cumhurbaşkanın’dan daha fazla kazanması Avrupa’da olanaklı ise, bunun bir nedeni mutlaka vardır.

Ülkenin politikası olmalıdır

Beyinlerin yetişmesi, yurt dışında ek eğitim alması, istihdamı, özlük hakları ve hizmetlerinin devamlı olması için devletlerin ve hükümetlerin politikaları olmalıdır. Bu konuda bir bakanlık birimi bile kurulmalıdır.

Facebook sayfasına 7000 başvuru

Geçenlerde, “Hollanda’da İş Arıyorum“ adlı Facebook sayfasına yapılan 7000 başvuru beni biraz korkutmakla birlikte, Türkiye insanının yurt dışında iş araması ve çalışma arzusunun olumlu olacağı düşüncesine de sebebiyet verdi.

Birden çok dil bilmek

Yurt dışında eğitim ve çalışmanın temel şartlarından birisi, o ülkenin dilini yüksek bir düzeyde bilmekten geçer. Yabancı dil öğretimi tamamen ezbercilikten çıkartılarak yeniden yapılandırılmalı ve gençlerin en az bir ve daha fazla yabancı dil bilmeleri teşvik edilmelidir. Felemenkçe’den Almanca’ya; İngilizce’den Arapça’ya; Rusça’dan Çince’ye; Japonca’dan Farsça’ya kadar bütün yabancı diller öğrenilmelidir. Yabancı bir dili bilmek, o ülkede eğitim ve çalışma olanağı sağlar. Ayrıca, uluslararası ticaret, turizm ve medeni insan ilişkileri ile Türkiye bugünden daha iyi bir yerlere varabilir. Ben gönlümden geçeni iyi niyetlerle yazdım.

Saygılarımla.