Neden Milyonlarca Mülteci Avrupa Yollarında?


  • Kayıt: 22.09.2023 09:04:59 Güncelleme: 22.09.2023 09:04:59

Neden Milyonlarca Mülteci Avrupa Yollarında?

Nejat SUCU

Göçün Sebepleri ve Batıya Yönelişi

Yeraltı ve yerüstü kaynaklarının paylaşım savaşları, Afrika, Afganistan ve Arap Yarımadası gibi bölgeleri etkileyerek yaşam, ekonomi, güvenlik ve ticaret aktivitelerini tehdit ediyor. Bu olumsuz koşullar, milyonlarca insanı doğdukları toprakları terk etmeye zorluyor.

Geçtiğimiz haftalarda, binlerce Afgan mülteci, Anadolu şehirlerinde, özellikle Nevşehir gibi bölgelerde görüldü. Şu an için Türkiye'de hayatta kalmaya çalışsalar da hedefleri, daha zengin ve kendi kültürlerine daha uygun olmayan Avrupa, Kanada, Amerika ve Avustralya gibi Batı ülkeleri.

Peki, göç neden Batı'ya doğru ilerliyor? Bu soruya verilen yanıt, oldukça açık. İnsanlar, Batı'da iş, bireysel özgürlük, sağlık hizmetleri, çocukları için eğitim ve güvenli bir yaşam bulma umudu taşıyorlar. Batı'da yaşamın sunduğu bu imkanlar, kendi ülkelerinde bulunmayan olanaklar.

Ancak, Avrupa Birliği ülkeleri artık eğitimsiz mültecileri kabul etmek istemiyorlar. Avrupa Birliği, sınırlarını korumak için yeni "utanç duvarları" inşa etmeye hazırlanıyor gibi görünüyor. Ayrıca, mültecilerin geçiş güzergahlarını kapatma girişimlerinde bulunuyorlar.

Ancak, ne kadar duvar inşa ederlerse inşa etsinler ve ne kadar çok mülteciyi kendi bölgelerinde barınmaya teşvik ederlerse etsinler, umuda yolculuk eden insanlar, yüzyıl önce olduğu gibi bu zorlu yolculuğa devam edecekler.

Önümüz sonbahar ve kış. Soğuk geceler, Ege ve Akdeniz'in soğuk dalgalarında, umuda yolculuk ederek boğularak ölecekler. Ancak bu trajik ölümlerin ardında, göçmenleri suçlama yerine, bu insanların yaşadığı korkunç koşulları düzeltmeye odaklanmamız gerekiyor.

Arslan "Nasıl olur da ben bir Suriyeli mülteci ile eşit olabilirim? Ben 40 yıl çalışarak Hollanda devletine vergi verdim. Ben daha kıymetliyim," diyebilir, ancak yasalar açısından bu Suriyeli de bizler gibi eşit bir Hollanda vatandaşıdır.

Özetle, 22 Kasım seçimleri yaklaşırken, bazı popülist ve ayrımcı partiler, göçmenleri hedef alarak oy devşirmeye çalışıyorlar. Ancak bu süreçte birileri para ve güç kazanırken, diğerleri yaşamlarını riske atıyor. Bu durumda, Hollanda atasözü "Birinin ölümü bir diğerinin ekmeği" yeniden anlam kazanıyor. Ancak, ekmeğe ulaşmak için birinin ölmesi gerekliliği asla kabul edilemez.

Gününüz aydınlık olsun.