Kaliteli Yaşam İçin Bilgi ve Teknolojide Ne Kadar Başarılıyız?


  • Kayıt: 17.04.2024 09:47:23 Güncelleme: 17.04.2024 09:47:23

Kaliteli Yaşam İçin Bilgi ve Teknolojide Ne Kadar Başarılıyız?

Nejat Sucu

Kopyalama ve Örnek Alma: İlerlemenin Anahtarı

Kopyalama ve örnek alma, insanlığın tarihi kadar eskidir. İnsan, önceden var olanı geliştirerek daha iyisine ulaşmış ve ulaşmaya da devam etmektedir. Hollanda'da bir söz vardır: "Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden" (Bulunan tekerleği yeniden bulmana gerek yok). Bu söz, geçmişte edinilen bilgi ve birikimi kullanarak daha iyisini yapmanın önemini vurgular. Elbette, kopyalamakla yetinmemeli, bulduğumuz tekerleği daha kullanışlı hale getirmeli, kullanım çeşitliliğini ve tekerleğin kalitesini artırmaya çalışmalıyız.

Teknolojiyi Doğru Kullanmak: Güney Kore Örneği

Bugün, geçmişte bulunan tekerlek, birden fazla teknik yenilik ve teknolojik gelişmeyle birden çok amaçlı kullanılmaktadır. Geçmişte biriken ve var olan teknolojik, kültürel, siyasi ve üretim bilgilerine sahip olan ve bunların yeniden kullanılmasını zamanla iyi kullanan Güney Kore gibi ülkeler, teknolojik gelişmede diğer ülkelerden bir adım önde geçmiş bulunmaktadırlar.

Almanya'nın Dikkat Çekici Örneği

  1. Dünya Savaşı'nda teknolojik ağır üretim ağlarını, sermayesini ve beyinlerini kaybeden Almanya'nın 1962 yılında bizden ve bizim Anadolu'dan çalışan insan gücünü 15 yılda kullanmaya başlaması takdir ve incelemeye değer bir konudur. Orduları dağıtılmış, tersaneleri işgal altında ve paramparça bir Almanya... Tabii ki ABD, Soğuk Savaş ve SSCB'nin yayılmacı politikalarının Batı'nın tekrar var olabilmesi için Kapitalizmin yeniden canlanması gerekiydi.

Gelişmelere ve Yeniliklere Açık Olmak

Toplumsal büyüme ve gelişmenin yolu, yeni gelişmelere açık olmak, denemek, var olanı ve sahip olduğumuzu koruyarak daha iyisine ulaşmaktan geçer. Bunun için bazı faaliyetler ve bazı çalışmalar aynı, hikaye ve aynı gösteriyi sahneye koysan, o tiyatro oyununa gelen olmaz ve bizde çok "Ne güzel hazırlamıştık ama insanlar ilgi duymuyor" diye yakınırız.

Yaşam; geçmişi bilerek ve anlayarak, bugünü yaşayarak ve geleceği yeniden güvenli, sevimli ve mutlu olmamızı istiyor. Bu konuda Türk halkı başka ve çok özel bir şey de istemiyor.

Basit ve Kolay Olsa Bile...

Basit ve kolay olsa bile kopyalarken, örnek alırken ve misal teşkil ederken onu daha iyisini ortaya çıkarmak için düşünmek, taşınmak, denemek ve en iyisini ortaya çıkarabilmek için en önemlisi; iş uygunluk, liyakat iş ahlakı, bilgi birikimi, üretim araçları, kalifiyeli eleman ve üretenin değerli olduğu bir toplum ister. Sahip olduğumuzdan daha güzelini yapabilme umuduyla hoşçakalın. Bu konuda en güzel ayna; öz eleştiri ve tenkite tahammüldür.