Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin sonuçları, Hollanda’da olduğu gibi tüm Avrupa’da korku, şüphe ve güvensizlik ortamı yarattı. 9 Haziran akşamı Fransa halkı şoktaydı. Başını aşırı sağcı ve şovenist Marine Le Pen'in çektiği Ulusal Birlik (RN) Partisi, %34 oy oranıyla Fransa politika tarihinde birinci sırada tamamlamıştı. Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ulusal Meclis'i feshederek erken seçim kararı almıştı.
7 Temmuz 2024 tarihinde yapılan seçimlerin ön araştırmalarında, Ulusal Birlik Partisi RN’nin büyük çoğunlukla iktidar olması beklenirken Fransız halkı sağ gösterip, sol vurdu.
Yeni Halk Cephesi Birinci Parti
Sosyalist Parti, Komünist Parti, Ekolojistler ve Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi ittifak yaparak ikinci tur seçimlerine birlikte katıldılar. De Linkse Coalitie Nieuw Volksfront (NFP) olarak adlandırılan ittifak, aşırı sağı durdurmak amacıyla kuruldu ve yaklaşık 100 yıl önce faşizme karşı bir araya gelen Halk Cephesi’ne atıfla "Yeni Halk Cephesi" (NFP) adını aldı. Seçimlerde ikinci sırayı Macron’un partisi alırken, Marine Le Pen büyük hayal kırıklığı ile 3. sırada yer aldı. Cumhuriyetçi Parti ise 4. sırada yer aldı.
Yeni Halk Cephesi’nin seçim ve yönetim programında yer alan başlıca maddeler şunlar: net asgari ücretin €1400'dan €1600'a çıkarılması, Macron’un yükselttiği emeklilik yaşının 64'ten tekrar 60'a düşürülmesi, sağlık ve sosyal refah bütçelerinin artırılması, çevre koruyucu tedbirlerin alınması ve Fransa'nın bağımsız Filistin devletini tanıması.
Zihinlerdeki Tarihi Korkular
Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (Nazi Partisi), Weimar Cumhuriyeti döneminde kurulmuş ve Weimar Cumhuriyeti'ni Nazi Almanyası'na dönüştürüp 1933-1945 yılları arasında Fransa dahil olmak üzere Avrupa’ya kan kusturan bir faşist rejimdi. Aşırı sağ partilerin program ve ideolojileri, nasyonal sosyalizm, radikal antisemitizm, etnik milliyetçiliğe dayanan antiliberal, antikomünist, anti-göçmen ve Müslüman politikaları ile bilinmekte. Fransa halkının Nazi’lerden çok çektiği bilinçlerde hala canlı. Bavulu ile tatilini yarıda keserek oy vermeye gelenler, Fransa’daki seçimlerde dikkat çekti.
Büyük Britanya Krallığı’nda Nöbet Değişimi
Var olan sorunlara çözüm bulmakta aciz kalan liberal ve muhafazakâr politik yönetimler, birer birer iktidarlarını sol, sosyalist ve sosyal demokratlara devrediyorlar. Bunlardan biri de İngiltere. İngiltere’de yapılan Avam Kamarası (House of Commons) Temsilciler Meclisi seçimlerini, Muhafazakâr Parti 14 yıl sonra ülke yönetimini İngiltere İşçi Partisi Labour’a teslim etmek zorunda kaldı.