144 yıl önce Hollanda’yı terk eden kurtlar, yaklaşık 10 yıl önce geri döndü. Son yıllarda, tıpkı biz Türk göçmenler gibi, Hollanda’yı kalıcı bir vatan olarak seçip soylarını burada devam ettirmeye başladılar.
Yapılan bir araştırmaya göre, son iki yılda kurtların Hollanda’ya yerleşmesi halk arasında kabul görmüş durumda. Hollanda halkının %57’si kurtların Hollanda’ya yerleşmesini olumlu buluyor. Bu kabul, acceptatie ve respect (kabul ve saygı) anlamına geliyor. Ayrıca Hollandalıların %65’i kurtları tehlikeli bir hayvan olarak görmüyor.
Mülteciler ve Suriyeliler
Son 15 yılda Hollanda’ya yerleşen Suriyelilerin sayısı hızla artarak 200 bine yaklaşıyor. Aile birleşimi (gezinshereniging en vorming) hakkını kullananlar, son döneme kadar ikamet izni alabiliyordu. Suriye’deki Esad rejiminin düşmesini en çok mülteci karşıtları sevinçle karşıladı. Hollanda’da sayıları bir hayli fazla olan anti-mülteci, göç ve göçmen karşıtları için bu, yeni bir umut oldu: Suriyeliler memleketlerine geri dönecekler mi?
Ancak unuttukları bir gerçek var:
Hollanda’da ekonomik, sosyal ve kültürel büyüme devam ediyor. Doğurganlık oranının düşük olduğu Hollanda’da iş gücü ve insan kaynakları ihtiyacını göçmenler ve mülteciler dolduracak.
Peki ya biz, Türk göçmenleri?
60 yıldır Hollanda’nın sevmediği en ağır ve pis işlerde çalıştık. 60 yıldır vergi veriyor, Hollanda kültürüne, ekonomisine ve yaşamına küçümsenmeyecek katkılar sunuyoruz ve sunmaya devam ediyoruz.
Neden biz, Hollanda’da yeni “Göçmen Kurtlar” kadar çabuk ilgi ve kabul görmüyoruz? Üstelik kurtlar gibi zararlı da değiliz.
Ben bu sorunun cevabını geç bir saatte buldum ama yazıya dökemiyorum. İnşallah sizler bu durumu olumlu yönde değerlendirirsiniz.
Saygı ve sevgilerimle,