Kim Demiş Hollandalı Türkler Uyum Sağlamıyor Diye?


  • Kayıt: 11.03.2025 10:37:15 Güncelleme: 11.03.2025 10:38:27

Kim Demiş Hollandalı Türkler Uyum Sağlamıyor Diye?

Nejat Sucu

Hollanda’da Türkler ve entegrasyon tartışmaları, Hollanda’da yaşamaya başladığımızdan yaklaşık 10 yıl sonra, 70’li yılların başından itibaren ne kadar uyum sağladığımız üzerine yoğunlaşmaya başladı.

Türklerin Hollanda’ya ne kadar uyum sağladıkları çoğu zaman Hollanda’nın sosyal, politik, kültürel ve istihdam konjonktürüne bağlı olarak şekillenir. Her koşulda dinamik, sosyal, kültürel, iktisadi ve siyasi olan uyum meselesi, kendi doğal dengesiyle devam eden bir süreçtir.

Çok zaman “günah keçisi” (Zondebok) ararken akla hemen Türkler gelir. İyi niyetli olmayan bir araştırmayla kamuoyu belirli bir süre oyalandıktan sonra, belki hedef şaşırtılır ve konu unutulup gider.

Entegrasyon, aynı zamanda eğitim, meslek, giyim, yeme-içme ve yaşam biçiminin değişimidir. Azınlıkların zaman içerisinde topluma katılarak milli gelirden pay aldığı bir oluşumdur. Evet, Türk toplumu artık Hollanda’nın “kulp ve sütun” sistemi (Verzuiling) içinde bir parça haline gelmiştir.

Fıstık Ezmesi Tüketiminde Hollandalıları Geçtik

Hollanda’da, Amerika ve Türkiye’nin yer fıstığından üretilen fıstık ezmesi tüketiminde Hollandalıları geçtik. Hollanda’da yaşayan Türklerin tüketim oranı yüzde 78 iken, Hollandalıların tüketim oranı yüzde 74’te kalmıştır.

1870’li yıllarda Amerika ve Kanada’da başlayan yer fıstığı ezmesi (Arachis hypogaea) üretimi, Hollanda’da 1948’de Calvé tarafından başlatılmış ve bugün hem iç pazarda hem de dış pazarda milyonlarca ton tüketilmektedir.

Dedem Mustafa Sucu Sarı Dayı da Denemişti

Dedem, Göre Kasabası’nda tarımda alternatif bitki çeşitlerini deneyen birisiydi. Alman veya Ödemiş çeşidi patatesi Göre’de ilk eken ve deneyen olarak bilinir.

Höyükler dediğimiz, Niğde yolu (şosesi) üzerinde, aynı zamanda Alıç Yazısı mevkiinde bulunan 15 dönümlük sulak tarım arazisinde patates ekimi sırasında yer fıstığı ektiğine kendim şahit oldum. Ancak yeterli sıcaklık olmadığı için yer fıstığı kendiliğinden yetişemedi.

Tabii ki bizim Nevşehir sıcakları, Adana, Mersin ve Osmaniye’nin yer fıstığı tarlalarındaki sıcaklık kadar olamaz. Ayrıca, yer fıstığı yetiştirilen bölgelerin bizden daha verimli olduğunu da biliyoruz.

Eskiden bayramlarda, düğünlerde ve kına gecelerinde ikram edilen lüks bir çerezdi Türkiye’de.

Avrupa’da Beğenilen ve Tercih Edilen Besleyici Bir Gıda Tüketimi

Yine geldik Hollanda’nın yer fıstığı ezmesi üretimi ve tüketiminde dünya birincisi olma yolundaki başarısına. Kendi yer fıstığı üretimi olmayan Hollanda, genellikle fındığı Trabzon, Ordu ve Giresun’dan; yer fıstığını ise Brezilya’dan temin ederek dünya markası “Nutella” ve “Pindakaas” gibi ürünlerin hikayesini yazdı. Bu süreçte biz Türklerin ve Türkiye’nin tarım ürünlerinin de katkısı büyük.

500 bin nüfusa sahip Hollanda Türk toplumunun, bir konuda Hollandalı hemşehrilerimizden önde olması hoş ve gurur verici bir durumdur. Gelecek yıllarda daha da önde olacağımız toplumsal katılım ve entegrasyon çok da uzakta değildir.

Saygı ve sevgilerimle,