Az yemek insan ömrünü uzatırmı?


  • Kayıt: 12.02.2017 10:29:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:01:30

 

Şimdilik maymunlar üzerinde kanıtlanan bilimsel araştırmanın sonuçları insan ömrünün uzamasına âdeta ışık tuttu. Aç bırakılmayan fakat daha düşük kaloriyle beslenen maymunların daha uzun yaşadı.


AMSTERDAM / Halil Aktaş

Daha az yemek yiyen maymunların ömrünün uzadığı sonunda bilimsel olarak tespit edildi. Daha önce yapılan iki ayrı araştırma bu soruya çelişkili sonuçlar vermişti.


Düşük kaloriyle beslenen maymunlar 3 yıl daha uzun yaşadı

 

Fotoğraf : Soldaki maymun 23 yaşında ve düşük kaloriyle beslendi. Sağdaki maymun aynı yaşta ve normal bir diyetle beslendi.


2017 yılı başlarında Nature Communications dergisinde yayınlanan ortak makale insan ömrünün nasıl ve ne kadar uzatılabilir sorularına âdeta bir ışık tuttu. Şimdiye kadar bilim insanları çelişkili sonuçlar elde etmişti. Son yapılan ortak çalışmada toplam 197 makak maymunu üzerinde yapılan araştırma sonuçları gözden geçirilince ciddi farklılıklar görüldü. Düşük kaloriyle beslenen maymunlar üç yıl daha uzun yaşıyordu.


1980’li yılların başlarında başlandı bu çalışmaya. Maymunlar iki ayrı gruba ayrıldı: bir kontrol grubu ve bir de günlük kalorileri %30 azaltılan grup. Kontrol grubundaki maymunların istediği kadar yemesine izin verilirken diğer gruptaki maymunların günlük kalorileri %30 azaltıldı. Sonuçlar karşılaştırıldığında günlük kalorisi düşük olan gruptaki maymunlarda kanser, kalp-damar hastalıkları ve diyabet hastalıkları 2 ile 2,7 kat daha az görüldü. Aynı zamanda düşük kaloriyle beslenen maymunlar kontrol grubuyla karşılaştırılınca yaşa bağlı hastalıklara karşı daha iyi korunduğu görüldü. Bu araştırmadaki önemli unsur düşük kaloriyle beslemekti fakat maymunlar asla aç bırakılmadı!

 

Sadece kalori kısıtlama yetmiyor 

 

Fotoğraf 4 Kalorisi yüksek ve kalorisi düşük besinlere birkaç örnek.

 

 

Ömrü uzatan en önemli faktör sadece kalori kısıtlama değil. Vücudun gerekli ihtiyaçlarının karşılanması şart. Her iki gruba yeterli protein (), karbonhidrat (%58-%61), lif (%5) ve yağ (,5) ile birlikte gerekli tüm vitaminler (0-0), antioksidanlar, fitokimyasallar ve mineraller verildi. 

 

İnsanlar on yıl daha uzun yaşayabilir

Fotoğraf 3: Günde en az 1 adet yeşil salata yiyin.



Günlük tavsiye edilen kalori miktarından %30 daha az kalori ile beslenen maymunlar diğer grup maymunlara göre üç yıl daha uzun yaşadı. Kalori kısıtlama deneyi etik olarak daha insanlar üzerine yapılmamış olsa da yararlı olabileceği ve insan ömrünü on yıl uzatabileceği düşünülüyor. Hatta bu diyet bol şeker ve bol yağ içerebilir. Önemli olan tüketilen şeker ve yağın vücut tarafından anında yakılması. Bilim insanları makak maymunları ve insanlar arasındaki benzerliğe dikkat çekerek kalori kısıtlamasının sağlık açısından insanlar için muhtemelen geçerli olabileceğini düşünüyor.

Çocuklarda kalori asla kısıtlanmamalı

Fotoğraf : Dengeli ve sağlıklı bir beslenme düzeni için lif oranı yüksek, kompleks karbonhidrat ve doymamış yağ oranı yüksek yiyecekleri tercih edin.

 

Çocukların günlük beslenmelerinde aldıkları kalori asla kısıtlanmamalıdır. Düşük kalori ile beslenen genç maymunlarda erken ölüm tespit edildi. Ergenlik dönemini atlatmamış bireylerin kalori kısıtlamaları ya da bazı gıdaları tüketmemeleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, sağlıklı beyin gelişmesini engeller ve öğrenme ve konsantrasyon bozukluğuna neden olabilir

 

Şimdi bilim insanları yaşlanma ve yaşa bağlı hastalıkların hangi mekanizmayla olduğunu araştırıyor.

 

Kaynak: http://www.nature.com/articles/ncomms14063