Fotoğraf : Soldaki maymun 23 yaşında ve düşük kaloriyle beslendi. Sağdaki maymun aynı yaşta ve normal bir diyetle beslendi.
2017 yılı başlarında Nature Communications dergisinde yayınlanan ortak makale insan ömrünün nasıl ve ne kadar uzatılabilir sorularına âdeta bir ışık tuttu. Şimdiye kadar bilim insanları çelişkili sonuçlar elde etmişti. Son yapılan ortak çalışmada toplam 197 makak maymunu üzerinde yapılan araştırma sonuçları gözden geçirilince ciddi farklılıklar görüldü. Düşük kaloriyle beslenen maymunlar üç yıl daha uzun yaşıyordu.
1980’li yılların başlarında başlandı bu çalışmaya. Maymunlar iki ayrı gruba ayrıldı: bir kontrol grubu ve bir de günlük kalorileri %30 azaltılan grup. Kontrol grubundaki maymunların istediği kadar yemesine izin verilirken diğer gruptaki maymunların günlük kalorileri %30 azaltıldı. Sonuçlar karşılaştırıldığında günlük kalorisi düşük olan gruptaki maymunlarda kanser, kalp-damar hastalıkları ve diyabet hastalıkları 2 ile 2,7 kat daha az görüldü. Aynı zamanda düşük kaloriyle beslenen maymunlar kontrol grubuyla karşılaştırılınca yaşa bağlı hastalıklara karşı daha iyi korunduğu görüldü. Bu araştırmadaki önemli unsur düşük kaloriyle beslemekti fakat maymunlar asla aç bırakılmadı!
Sadece kalori kısıtlama yetmiyor
Ömrü uzatan en önemli faktör sadece kalori kısıtlama değil. Vücudun gerekli ihtiyaçlarının karşılanması şart. Her iki gruba yeterli protein (), karbonhidrat (%58-%61), lif (%5) ve yağ (,5) ile birlikte gerekli tüm vitaminler (0-0), antioksidanlar, fitokimyasallar ve mineraller verildi.
İnsanlar on yıl daha uzun yaşayabilir
Fotoğraf 3: Günde en az 1 adet yeşil salata yiyin.
Çocukların günlük beslenmelerinde aldıkları kalori asla kısıtlanmamalıdır. Düşük kalori ile beslenen genç maymunlarda erken ölüm tespit edildi. Ergenlik dönemini atlatmamış bireylerin kalori kısıtlamaları ya da bazı gıdaları tüketmemeleri ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir, sağlıklı beyin gelişmesini engeller ve öğrenme ve konsantrasyon bozukluğuna neden olabilir
Şimdi bilim insanları yaşlanma ve yaşa bağlı hastalıkların hangi mekanizmayla olduğunu araştırıyor.
Kaynak: http://www.nature.com/articles/ncomms14063