Hollanda’da İlk Döneri Kim Sattı?


  • Kayıt: 10.01.2019 07:58:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:03

Hollanda’da İlk Döneri Kim Sattı?

 

Bugünün efsanevi dönerim, dünya lezzeti olma yolunda ilk adımlarını festivallerde attı. Hollanda döneri ilk kez festivaller sayesinde tanıdı ve tattı. Gözlerinin önünde pişen taze etin kokusu Hollanda’lıları büyüledi. Avrupa’ya göç eden Türkler, kültürleriyle birlikte yemeklerini de beraberlerinde götürdü. Bu yemekler arasında en çok sevilen ve Avrupalılar tarafından benimseneni kuşkusuz dönerdi. Türk döner sektörü Avrupa’da bugün 3.5 milyar euro’luk cirosuyla 100 bin kişiye istihdam olanağı sağlıyor.

 

Döner kebabı Türkiye' den çıkmış fakat Hollanda ve Almanya'da  dünyaya yayılmıștır.  Dönerin Almanya ve Hollanda macerasını iki zaman dilimine ayırmak daha doğru olur. 1970 ile Berlin Duvarı’nın yıkılış tarihi olan 1989’u ilk dilim içerisinde incelemek, ardından 1989’dan sonra Hollanda, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinden günümüze olan dönemi ele almak gerekir.

 

 

Hollanda’da 27 Yıllık Deneyim

 

Hollanda’da  Almanya’da oldugu gibi “İlk döneri ben yaptım” tartışması hep vardır. Kimisi Köln, Amsterdam, Düsseldorf, kimisiRotterdam,Stuttgart’da “İlk ben döneri sattım” derken Hasan Atalay 1992 yılından bu yana elleriyle hazırladığı kendi imalatı olan dönerini ve kebablarını biz gurbetçi Türkler’e ve Hollanda yerli halkına Almelo’da sattığını öğreniyoruz.. Gaziantep doğumlu  Hasan Atalay “ Yemek yemek, başlı başına bir kültür, bir yaşam biçimi aslında” diyor ve devam ediyor. “Hani bana ne yediğini söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim  denecek kadar belirgin farklılıklar var her toplumun yemek kültüründe.” Dile kolay 27 yıllık deneyim. Hollanda’nın Almelo şehrinde Döner ve Kebab denildiğinde ilk akla gelen mekanlardan bir tanesi “Grillroom Het Oosten”dir.

 

 

Grillroom Het Oosten

 

Goeman Borgesiusstraat 2

 

7604 XH Almelo-Holland

 

Tel . 00 31 546 822 141

 

Atalay Kızılay