Murat Güzeler, Hülya Yılmaz (LDB Makelaardij) : Siz hayal edin; biz gerçekleştirelim

Emlak sektöründe oldukta iddialı olan aile şirketi LDB Makelaardij sahibi Murat Güzeler ve Hülya Yılmaz ile emlak sektöründeki gelişmeleri, ipotek, ekspertiz raporu, Taxateur (değer biçici) gibi konularında içine alan röportajımızı ilgi ile okuyacaksınız...


  • Kayıt: 12.06.2023 18:12:36 Güncelleme: 16.02.2024 14:30:52

Murat Güzeler, Hülya Yılmaz (LDB Makelaardij) : Siz hayal edin; biz gerçekleştirelim

Kendinizi tanıtır mısınız?

Ben, Murat Güzeler. Atheneum’i bitirdikten sonra HBO Nederland okulundan 2010 yılında mezun oldum. Uzmanlık alanım, emlak sektörü. Meslek hayatımın başlarında farklı emlak şirketlerinde çalıştım ve değişik ülkeleri gezip dünyayı keşfetmek istedim. 2017 yılında kendi şirketimi açtım. 2021 yılından itibaren eşim ve aynı zamanda ortağım Hülya Yılmaz ile birlikte bu mesleği yürütüyoruz.

Emlak acentenizde ne gibi hizmetler sunuyorsunuz? Müşterileriniz sizden hangi hizmetleri alabilirler?

Aslında, bir emlakçının işi, iki tarafı bir araya getirdikten ve imzalar atıldıktan sonra biter ama biz bu aşamadan sonra da hizmete devam ediyoruz: İmzalardan sonra, banka için, aldığınız evin ekspertiz raporu gerekiyor. Müşterilerimizi bu konuda yönlendiriyoruz. Ayrıca, ofisimizde bulunan ipotek bölümü sorumlumuz Yakup Yılmaz (Vita Hypoteekadvies Amsterdam) sayesinde müşterilerimize 48 saat içinde ipotek çıkartabiliyoruz. Bu sayede ev satın alma süreci hız kazanıyor. Normal şartlarda, ev satın almak için 5-6 hafta zaman gerekiyor ama uzun yıllardır bu işin içinde olduğumuz için bu süreci çoğu zaman 48 saat içerisinde bitiriyoruz. Sürecin bu kadar hızlı ilerlemesine bazen müşterilerimiz bile inanamıyorlar.

Ayrıca müşterilerimizi mağdur etmeme ve haklarını koruma adına, satın alma mukavelesini noter gözetiminde yapıyoruz. Aynı zamanda, kendim “Taxateur(değer biçici)” olarak da hizmet veriyorum. Bu birikimimin de ev alma ve satma konusunda müşterilerimize çok faydası oluyor. Hollanda genelinde yaklaşık 40 bankaya ekspertiz raporları da hazırlıyorum.

“Emlakçılık sektöründe oldukça iddialıyız.”

Birçok emlak acentesi varken, insanlar neden sizi tercih etsin?

Özellikle Türk müşterilerimiz, bizimle çalıştıklarında dil problemi yaşamıyorlar. Bu sayede onlara alım-satım protokollerinde hem destek sunuyoruz hem de tüm aşamaları, anlayabilecekleri şekilde onlara tercüme ediyoruz. Durum böyle olunca müşterilerimiz için önemli bir sorun aşılmış oluyor ve müşterilerimiz bu süreci gönül rahatlığı ile bize bırakabiliyorlar. Çünkü onların haklarını koruyacağımız konusunda ikna oluyorlar.

2010 yılından beri bu işi yapıyor olmamız; eğitim ve tecrübemiz, bizi bu sektörde öne çıkartıyor. İşimizde oldukça iddialıyız. Birçok emlakçıyı tanıyoruz ve gerektiği zaman karşılıklı saygı çerçevesinde işbirliği içerisine girebiliyoruz.

Üyesi olduğunuz “VBO Makelaar Brancheorganisatie” hakkında bilgi verir misiniz? Emlak sektörü için önemi nedir?

Şu an emlak piyasasında birçok emlakçı var ancak bunların bir kısmı branş organizasyonuna üye değil. Bu da demek oluyor ki, alım ya da satım sonrasında bir problem veya mağduriyet yaşandığınızda çalıştığınız emlak bürosunu şikayet edebileceğiniz bir kurum bulunmayacak. Kaldı ki, emlakçınızla mahkemelik olmanız durumunda da emlak acentesinin sigortasız olabilmesi ihtimali müşterilerini çok sıkıntılı bir sürece sokabilir. Kısacası VBO Makelaar Brancheorganisatie’e üye iseniz etik kurallara uymak zorundasınız. Buraya üye olan emlak büroları diploma ya da sertifika sahibidir.

Hangi şehirlerde hizmet veriyorsunuz?

Amsterdam, Zaanstreek, Almere, Amstelveen, Hoofddorp, Lelystad ve Utrecht şehirlerinde daha yoğun olarak hizmet veriyoruz.

“Piyasayı iyi bilen bir emlakçı ile çalışın.”

İnsanlar ev alırken ya da satarken nelere dikkat etmeliler?

En önemli olan nokta, piyasayı gerçekten iyi bilen bir emlakçıyla çalışılmasıdır. Çünkü piyasayı iyi bilen emlakçılar en doğru stratejiyi belirleyip müşterisi için en doğru yol haritasını çizebilir. Eğer emlakçınız bir de eksper ise satılacak olan mülkü en iyi fiyata satılabilir. Bunun nedeni de, eksperin, o mülkün gerçek değerini bilen kişi olmasıdır.

Ev satın alırken, satıcılarla görüşmeye, mümkünse sektörde tanınmış bir emlakçı ile gidilmesi daha uygun olur düşüncesindeyim. Sonuçta, emlakçılar birbirlerini tanırlarsa işler daha kolaylaşacak ve bu tanışıklık, pazarlık noktasında da meyvesini verecektir.

Önemli bir husus da şu: Ev satarken rastgele bir fiyat veremezsiniz. Teklif edeceğiniz fiyat, eksperin belirlediği fiyat ile doğru orantılı olmalıdır. Eksperin hazırladığı raporda yazan miktardan daha fazla miktar sunmak alıcıyı zorlayacak ve aradaki farkı birikiminden karşılamak zorunda kalacaktır.

Emlak danışmanı neden önemlidir? Onun güvenilir olduğunu nasıl anlarız?

Bence bu durum insanların kişiliği ile alakalı. Maalesef Türk vatandaşlarının bu sektörde nasıl kandırıldıklarını, nasıl mağdur edildiklerini sıkça duyuyoruz. İş yapacakları emlak acentesinin bir “branş organizasyonuna üye olup olmadığına ve emlakçının diploması ya da sertifikası olup olmadığına” dikkat edilmesi gerekiyor. Ayrıca, en azından internette kısa bir araştırma yapılarak, Google'da ve Funda sitesinde ofis için yazılan yorumlar dikkate alınmalı.

Günümüzde emlak sektörü ne durumda? Sektörün geleceği konusunda ne düşünüyorsunuz?

Emlak sektöründe yeni bir döneme giriyoruz. Bu aralar biraz durgunluk olsa bile sektörde tanınan, piyasada belirli bir konuma gelmiş olan emlak acenteleri hala yoğun olarak çalışabiliyor. Bu alanda network çok önemli. Küçük ölçekli emlak bürolarının yeni dönemde ayakta kalabileceklerini sanmıyorum. 2024 yılında yürürlüğe girecek olan kanunla, iyi bir emlakçının önemi çok daha iyi anlaşılacak diye düşünüyorum.

Gayrimenkulde hangi faktörler fiyatı etkiliyor?

Günümüzde, fiyat konusunda en önemli etken, mülkün yaşıdır. Alacağınız ev yeni yapılmış ise daha iyi izolasyon sağladığı için daha az enerjiye ihtiyaç duyarsınız. Ukrayna-Rusya Savaşı nedeniyle doğalgaz ve elektrik fiyatları uçmuş durumda. İnsanlar 60 metreküp doğalgaz için 550 avro ödüyor. Buna, yaklaşık 1000 avro olan ipotek parasını da eklerseniz ortaya çok yüksek bir gider kalemi çıkıyor. Tabi, bu noktada evin bulunduğu konum da önem arz ediyor.

LDB Makelaardij

Meer en Vaart 22, 1068 ZZ Amsterdam

Telefoon: 020 33 76 143

Website: www.ldbmakelaardij.nl

E-mail: info@ldbmakelaardij.nl