Güney Hollanda’da Motorlu Taşıt Vergisi Artıyor


  • Kayıt: 07.11.2026 11:41:45 Güncelleme: 07.11.2026 11:41:45

Güney Hollanda’da Motorlu Taşıt Vergisi Artıyor

Hollanda’nın Güney Hollanda (Zuid-Holland) eyaletinde motorlu taşıt vergisi (motorrijtuigenbelasting) enflasyon oranında artırılacak. Bu artışla eyalet bütçesine gelecek yıl 12-13 milyon euro arasında ek gelir sağlanması bekleniyor. VVD Partisi, vatandaşlardan alınacak ilave verginin ulaşım ve altyapı projelerine ayrılmasını talep ediyor.

Hollanda’nın Zuid-Holland eyaletinde araç sahiplerini ilgilendiren vergi artışı gündeme geldi. Eyalet yönetimi, daha önce planlanan ek vergi artışından vazgeçmiş olsa da motorlu taşıt vergisi enflasyon oranında yükselmeye devam edecek.

Bu uygulama sayesinde eyaletin gelecek yıl yaklaşık 12-13 milyon euro ek gelir elde etmesi bekleniyor.

VVD Partisi'nin eyalet meclisi grup başkanı René van Hemert, elde edilecek ilave gelirin doğrudan ulaşım ve altyapı yatırımlarına aktarılmasını istiyor. Van Hemert'e göre vergilerin enflasyona göre güncellenmesi makul olabilir ancak vatandaşlar ödedikleri ek paranın karşılığında daha iyi ulaşım hizmeti alabilmeli.

VVD, özellikle yolların, köprülerin ve viyadüklerin bakımının aksatılmaması gerektiğini savunuyor. Ayrıca bölgede planlanan ancak henüz yeterli finansman bulunmayan ulaşım projelerinin de desteklenmesini öneriyor.

Hangi projeler gündemde?

VVD'nin kaynak ayrılmasını istediği projeler arasında Leiden-Noordwijk arasındaki R-Net toplu ulaşım bağlantısı ve Kuzey Duin- en Bollenstreek bölgesindeki ulaşım düzenlemeleri bulunuyor.

Bunun yanı sıra Cortelande yerleşiminin ulaşımı, Valkenhorst ve Eli Lilly çevresindeki trafik düzenlemeleri ile Lansingerland'da Frans Halslaan üzerinde yapılması planlanan bisiklet tüneli de gündemdeki projeler arasında yer alıyor.

Ancak VVD'nin önerisi eyalet meclisindeki diğer siyasi partilerin soru ve itirazlarıyla karşılaştı. Koalisyon ortakları PRO ve BBB, yolların bakımında şu anda ciddi bir gerilik bulunmadığının açıklandığını hatırlatarak, ek gelirin neden özellikle altyapı projelerine ayrılması gerektiğini sorguladı.

Ayrıca bu paranın ulaşım projelerine aktarılması durumunda eyalet bütçesinin diğer alanlarında nasıl bir finansman sağlanacağı da tartışma konusu oldu.

VVD, önerisini gelecek çarşamba yapılacak eyalet meclisi toplantısında bir değişiklik önergesiyle gündeme getirmeyi planlıyor. Ancak önergenin nihai içeriği ve finansman yöntemi henüz netleşmiş değil.

Eyalet yönetimi ise Zuid-Holland'daki yolların, köprülerin ve viyadüklerin bakımının genel olarak iyi durumda olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte bölgedeki yoğun trafik nedeniyle gelecekte yeni yatırımlara ihtiyaç duyulabileceğine dikkat çekiliyor.