Avrupa Adalet Divanı’nın kararı ciddiye alınmıyor


  • Kayıt: 29.04.2014 10:59:00 Güncelleme: 29.04.2014 10:59:00

Daha önceki yazımızda, Avrupa Adalet Divanı’nın 7 Kasım 2013 tarihinde, Hollanda Danıştayı’nın sormuş olduğu soruları Türk vatandaşlarının lehine yanıtladığını belirtmiştik.
Danıştay, Avrupa Adalet Divanı’na sormuş olduğu soruda, aile birleşimi MVV vizesini kaçak girişini engellemek için yürürlüğe girdiğini, fakat Ankara Antlaşması’nın 1980 ek konsey kararındaki 13. maddesine aykırı olup olmadığını sordu.
Avrupa Adalet Divanı ise MVV vizesinin Ankara Antlaşması’nın 13. maddesine aykırı olduğunu bellirtti.
Daha önceki yazılarımızda MVV vizesinden kısaca bahsetmiştik. Hollanda’da oturum hakkı almak için, Turkiye’deki Hollanda Konsolosluğu’nda ilk önce MVV vizesi için başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruların Turkiye’de beklenmesi şart koşuluyor. Eğer kişi Hollanda’da başvuru yapar ise, bu başvuru MVV vizesi olmadığı için, oturum kriterlerine bakılmaksızın reddedilmektedir. Davanın üzerinden yaklaşık 5 ay geçmesine rağmen, ne bakanlıktan ne de Danıştay’dan bir karar veya açıklama gelmedi.
Hukukçuların ortak görüşü, Danıştay’ın kararına göre, Türk vatandaşların 1980 yılındaki yürürlükte olan Yabancılar Kanunu’na göre başvurularının incelenmesi yönünde.
* Avrupa Adalet Divanı’nın almış olduğu karara göre, artık Hollanda yabancılar Bakanlığı’ndan Türkiye’ye gitmek zorunda kalmadan başvuru yapılabilecektir.
* Evlilik için şu an yürürlükte olan 21 yaş sınırının 18’e indirilmesi sözkonusudur.
Hollanda’nın çeşitli mahkemelerinde süren davalar, henüz Danıştay davayı karara bağlamadığı için askıyı alındı. IND ile yapılan görüşmelerde net bir bilgi verilmedi. Maalesef Hollanda’daki yetkili makamlar, Avrupa Adalet Divanı kararını ciddiye almamaktadır.

 

 

Saygılarımla,