Hollandaca dil ve uyum sınavı Ankara antlaşmasına aykırı


  • Kayıt: 11.02.2020 18:25:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:08:41

Hollandaca dil ve uyum sınavı Ankara antlaşmasına aykırı

 

Hollanda’da yaşamak ve faydalı olmak istiyorsanız, Hollandaca öğrenmek şarttır, Bu konuda herkesin düşüncesi aynıdır. Fakat Hollanda hükümetinin yapmak istediği, uyum ve dil sınavını öne sürerek Ankara antlaşmasını tanımamak istiyor. Bu yasa yürürlüğe girdiği taktirde süresiz oturum almak isteyen vatandaşlarıda etkiliyecek ve işçi oturum hakları, kalifiye işçi, Ticari oturum gibi konulardada zorlaştırılarak  Hollanda hükümetinin önü açılacaktır.

 

Hollanda hükümeti 2021 de daha önce Türk vatandaşları için geçerli olmayan dil ve uyum sınavını tekrar yürürlüğü koyacak. 

 

Bu yasaya göre Türkiye’den eşini getirmek isteyenler, eşleri Türkiye’de uyum ve dil sınavına girmek zorundalar. Bu sınavı alamadıkları taktirde, Hollanda’ya giremeyecekler.

 

Gelecek yıl Türk vatandaşlarına uyum sınavı zorunluğu uygulanması halinde, aile birleşimi Hollanda'ya yerleşecek olanlar, Türkiye'deki Hollanda temsilciliklerinde dil ve kültürel konularda kursa gitmek zorunda kalacak.

 

Ancak Ankara antlaşmasına göre, yeni çıkan kanunlar Türk vatandaşları için geçersiz olduğu net. 

 

Fakat bakanlıktan yapılan açıklamaya göre hukuki bir açık bulunduğu söyleniyor. Bahsi geçen hukuki bir açık değil, bakanlığın Ankara antlaşmasını tanımak istemediği anlamına geliyor. Oysa Avrupa Adalet Divanı Ankara antlaşmasındaki tavrı net.

 

Avrupa Adalet Divanı defalarca AB vatandaşları ile Türk vatandaşlarının eşit muamele görmesi gerektiğine ve ayrımcılık yapılamıncağını belirtti . Yani Bulgar , Polonyalı. İspanyol vs uyum yasası geçersiz ise Türk vatandaşları içinde geçersiz olması gerekmektedir.

 

Av İsmet Özkara