Yeni e- Duruşma sistemi ve avantajları e- duruşma nedir?

e-Duruşma sistemi avukatların bulundukları yerlerden online olarak taraf oldukları Hukuk Mahkemesi duruşmalarına görüntülü olarak katılmalarını sağlamak için tasarlanmış olan sistemdir...


  • Kayıt: 10.02.2021 18:07:49 Güncelleme: 10.02.2021 18:07:49

Yeni e- Duruşma sistemi ve avantajları

e- duruşma nedir?

e-Duruşma sistemi avukatların bulundukları yerlerden online olarak taraf oldukları Hukuk Mahkemesi duruşmalarına görüntülü olarak katılmalarını sağlamak için tasarlanmış olan sistemdir. Bu vesileyle vekiller mahkemeye gitmek zorunda kalmayacak; teknolojik vasıtalarla müvekkillerimiz yargılama safhalarını yakından izleyebilecek.

Kimler İçin?

Türkiye Barolar Birliğine kayıtlı tüm avukatlar tarafından kullanılması mümkün.

Kapsadığı Mahkemeler Hangileri?

Sırasıyla, Tüketici Mahkemesi, İcra Hukuk Mahkemesi , Kadastro Mahkemesi, Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi , İş Mahkemesi ve Asliye Ticaret Mahkemeleri olmak üzere toplam 7 mahkemede uygulanmaya başlanmıştır.

Tarih

7 Aralık 2020 tarihi itibariyle yeni sisteme başlanmıştır. Şimdilik pilot uygulamalarla devam etmekte olup yakın zamanda tüm Türkiyedeki mahkemelerde kullanılmaya başlanacak.

Avantajları

Adalet bakanlığının yeni düzenlenen bu sistem sayesinde başka hiçbir aracı olmadan artık müvekkillerimizin duruşmalarına Hollanda’dan görüntülü şekilde katılım sağlayabileceğiz. Bu sayede müvekkillerimiz dosya sürecini daha yakından takip ve kontrol edecek. Aynı zamanda kişisel temasın ve mahkemelerdeki yoğunlukların en aza indirilmesi için düzenlenmiş bir çalışma olması nedeniyle önümüzdeki süreçte tüm mahkemelerde görmeyi umuyoruz.

*

SEGBIS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) sistemi gibi tutuklu sanıkların mahkemeye erişimini kolaylaştıran bir hizmetin yanısıra ceza mahkemelerinin e duruşma kapsamına dahil edilmesi yargılamada bütüncül bir adım atılmasını sağlayacaktır. Bu sayede, müvekkil ile vekil video konferans yöntemi ile görüşme ve savunma imkanına sahip olacaktır. Şüphesiz, bu yenilikle beraber tutuklu sanık yakınlarının sanığı elektronik ortamda görme olanağı sunulacaktır. 

Av. Enes Etlik