Facebook’ta paylaşılan resmin başkaları tarafından paylaşılmasının hukuksal boyutu nedir?


  • Kayıt: 23.12.2015 11:55:00 Güncelleme: 23.12.2015 11:57:00

Son zamanlarda Facebook’ta "1 ocak 2016 den itibaren sözleşme şartlarını değiştireceğini ilan eden" ;


Facebook'un yeni kullanım koşullarına cevaben, "tarafıma ait olan her tür kişisel bilgi, görsel, karikatür, resim, fotoğraf ve videonun telif hakkının (Berner Konvansiyonu uyarınca) bana ait olduğunu beyan ederim. Bunların ticari kullanımı için daima benim onayım gerekli olacaktır!"


"Bu yazıyı kopyalayıp Facebook duvarınıza yapıştırabilirsiniz. Bu, haklarınızı telif hakkı kanunları uyarınca koruma altına alacaktır." ve benzeri yazılar paylaşılmaktadır. Malesef bu yazıların paylaşanlar tarafınca düşünüldüğü gibi bir faydası yoktur.

 Facebook’un genel şartlarını kabul ederek zaten Facebook’a gereken yetkiyi vermiş bulunmaktasınız. ‘Ben herhangi birşey kabul etmedim’ veya ‘yetki vermek için imza atmadım’ gibi savunmalar da malesef geçersizdir. Facebook’ta sayfa açarak zaten Facebook’un genel şartlarını kabul etmiş bulunmaktasınız. Ve daha sonra, Facebook genel şartlarında bazı değişiklikler uygulayacağını bildirdiğinde, halen Facebook’u kullanmakla yine bu şartları kabul etmiş oluyorsunuz. Sonradan yukarıda bahsedilen yazı ve benzerini paylaşmakla, tek taraflı, bu genel şartları veya geçerililiğini değiştiremezsiniz. 

Peki Facebook’un genel şartlarında ne yazmaktadır? Şartlarda kısaca, Facebook’a bütün paylaşımlarınızı kullanma hakkı verdiğiniz belirtilmektedir. Fakat şimdi resimlerinizi silerek bundan kurtulduğunuzu zannetmeyin. Eğer resminiz başkaları tarafinca da paylaşılmış ise, Facebook siz silmiş olsanız da halen bu resmi kullanabilir. Ancak aynı resmi paylaşan herkes resmi sayfasından siler ise, Facebook kullanma hakkını kaybetmiş demektir.

 Bu sebepten dolayı eğer resimlerinizin Facebook tarafınca kullanılmasını, veya bu ihtimali, kesinlikle istemiyorsanız, resim paylaşmamak en doğrusudur.  

Avukat Havva Yılmaz-Altındağ


Albayrak & Yılmaz Advocaten