Eşinizle konuşmayı nasıl başarabilirsiniz?


  • Kayıt: 28.01.2017 22:37:00 Güncelleme: 28.01.2017 22:37:00

Bir ilişkide samimiyetin sağlanması için erkek ve kadının her ikisinin de anlayabileceği, duygularını açığa çıkarabilecekleri, ortak bir dil bulmaları gerekir. Kadın bu ortak dilin gelişimin de eşine üç şekilde yardım edebilir. İlk olarak eşini cesaretlendirip ona örnekler vererek, duyguların dili hakkında bazı ipuçlarını öğretebilir. İkinci olarak eşinin bazen duygularını dolaylı bir şekilde ifade etmede kullandığı sessiz yöntemleri daha ilgili dinlemeyi öğrenebilir. Son olarak da eyleme dökülmüş iletişim şekillerinin yanında dökülmemiş olanların da değerini anlamaya ve kabullenme çalışabilir. Bu yazımda eşinize duygularının dilini nasıl öğretebilirsiniz onun üzerinde duracağım. 

 

Eşinize Duyguların Dilini Öğretin

 

Samimiyetim bilinmeyen yönleri her iki tarafın da bunun için çaba göstermesi ile açığa çıkabilir. Kadınlar ve erkekler duygularını farklı yollarla ifade ederler. Duygu ve düşüncelerinizi birbirinizi anlayacak şekle nasıl çevireceğinizi öğrenmeniz gerekir. Evet hepimiz eşinizin, bu dile nasıl çevirmesi gerektiğini kendiliğinden öğrenmesini isteyebiliriz. Fakat gerçek dünyada bir erkeğin kendi kendine çıkıp, duygularını bir kadın gibi öğrenmesini bekleyemeyiz. Eğer eşinizle tam duygusal bir paylaşım istiyorsanız, çaba sarf etmeli ve eşinize kendi duygusal dilinizi öğretmelisiniz. Aksi takdirde beklentileriniz sizi hayal kırıklığına uğrayacaktır.

 

Peki eşinize doğru duygu dilini nasıl öğreteceksin?


Ortak Konular ve İlgi Alanları Bulun;

 

Çoğu kadın samimiyetin temelini yanlış bir düşünceye dayandırır, samimiyet için sadece duyguların paylaşılması gerektiğini düşünür. Samimiyeti aşk muhabbeti ile eş tutar. Bu nedenle de kadınlar çoğunlukla ilişkideki sorunları birbirlerine besledikleri duyguları karşılıklı konuşarak, birtakım formüllerle ifade ederek, analiz ederek, eleştirerek çözmeye çalışırlar. Çoğu ilişkinin aşktan gözlerinin kör olduğu başlangıç dönemlerinde bu tür tartışmalar yaşandığı için pek çok kadın, böyle tartışmaların duygusal bağlılığın en belirgin kanıtı olduğuna inanmaya devam eder.

 

Fakat ilişkinin kendi kendini destekleyen bu başlangıç evresi nadiren süreklilik kazanır. Sadece karşılık görmemiş aşk sürekli olabilir ve bunun sonucu da samimiyet değil saplantıdır. Bu evre geçtikten sonra sağlıklı bir evlilik için, paylaşılan deneyimlerle eşler ilişkilerini kuvvetlendirmelidir.


Kadın eşinin kendisiyle konuşmasını istiyorsa, konuşacakları bir şeylerin olduğundan emin olmalıdır. 


Erkekler bir sohbet esnasında daha çok "ne yapıyorsun? ya da Şimdiye kadar neler yaptın?" gibi sorulara odaklanırken, kadınlar "nasılsın?" diye başlayan duygusal muhabbetlere daha açıktır.


İlişkiyi kendi temelleri yerine ilgi duyulan konular üzerine kurmak erkeklere çok daha kolay gelir. Duygularımı açamayan bir eşiniz varsa, kişisel duygularının yerine görünürde kişisel olmayanları koyması onu daha kolay gelecektir. Mesela erkeklerin ilgi alanlarında duygularını paylaşarak kurdukları yada kurmayı istedikleri samimiyeti en güzel örneğini futbol maçı seyreden bir grup erkeğin duygu alışverişinde görebiliriz.

 

Elbette eşinizle oturup futbol muhabbeti yaptın demiyorum fakat eşinizin bu isteğimden yararlanarak onun duyguları hakkında konuşmaya çalıştırabilirsiniz. Futbol hakkında konuşmaktansa, bir film, kitap ya da gazete manşetleri üzerine konuşabilirsiniz. Korkutucu olmayan bu tip duygusal diyaloglarla başlayan bir kadın yavaş yavaş eşinin kendi iç dünyasını daha yakından paylaşmaya doğru gidebilir. Böylece erkek samimiyet kapısını açan anahtarıyla kendi duygularını da benimseyebilir.

 

Ona Kendini Nasıl İfade Edeceğini Öğretin;

 

Çiftler birbirine karşı duygularıyla veya özellikle ilişkideki duygusal problemleriyle ilgili olarak konuşmaya başladığında kendilerine açık bir şekilde nasıl ifade edeceğini öğrenmeleri gerekir. Kadınlar duygularını anlama ve anlatma da erkeklere göre daha deneyimlidir. Bu nedenle erkeğin kendisini anlatmak için gerekli konuları, kadın öğretmek zorunda kalabilir.

 

İletişim kurmak isteyen bir çift, gerçek doğru ya da uzlaşım peşinde olmaksızın nasıl konuşacaklarını bilmelidirler.

 

Erkekler için önemli olan duygularıyla düşüncelerini ayırt edebilmeyi öğrenmektir. Erkek kadının daha iyi bildiği bu ayırımı yaptığında, kendini motive etme yollarını bulmaya başlayabilir. Böylece neden bu şekilde tepki gösterdiğini, hangi geçmiş olayların sevgisini ifade etmekte korku yarattığını, konuşmayı neden kendisinden başka bir tarafa yöneltmek istediğini, kendi kendine sormaya başlayabilir. İşin püf noktası erkeğin kendisi ile iletişim kurmasını sağlamaktır. Bunu başardıktan sonra başkalarıyla iletişim kurmaya da başlayabilir.

 

Kendinizi Belirgin Bir Şekilde İfade Edin;

 

Erkeklerin çoğu, konuşmanın konusuna önem verir. Niyeti sorunları çözmektir. Eşiniz böyle biriyse, ona doğrudan sorular sorarak ve özel çözümler getiren özel problemler sunarak bir adım öne geçebilirsiniz.

Belki de eşinizi etkilemenin en önemli yollarından biri, ona çözülecek genel bir problem vermek yerine daha özel bir problem vermek ve çözmesini beklemektir.

 
Bir kadın eşinin kendisiyle konuşmadığından ne kadar şikayetçi olsa da, erkeklerin çoğu eşiyle diyalog halinde olmamayı, konuşamamayı bir sorun olarak görmüyor ve dolayısıyla bu konuyu tartışmanın faydasız olduğunu düşünüyor. Birçok erkeğe göre, "problem" çözülmesi gereken bir şey olarak tanımlanır. Ona göre eşinizin sizinle konuşmaması bir problem değildir.

 

Size tavsiyem genel durumlar ve sizin genel olarak nelerden hoşlanmadığınız hakkında eşinizle konuşmaya çalışmayın. Konuşmanızı bunun yerine istediğiniz değişikliklere odaklanın.

 

Eşinize sorunlarınız ile ilgili uzun bir konuşma yapmak ve bu arada aranızdaki samimiyetin gelişmesini ümit etmek yerine, zor bir konuda doğrudan sorular sorarak çok daha açık bir yanıt alabilirsiniz. Mesela babasıyla geçirdiği saatlerinin sıcak anıları nelerdi? Çocukluk arkadaşları nasıldı?

 

Birbirinize Sırlarınızı Açın;

 

Bir erkeğin samimiyet kapılarını aralayan tek şey sırdır. Çünkü erkekler kişisel olaylarla ilgili olarak çok az konuşur ve kendilerini sorgular. Onlar açığa çıkarıldığında acı veren özel sırlar barındıran gerçek hazinelerdir.

Eğer en önemli sırlarını sizi anlatan bir eşe gerçekten sahipseniz açık bir ilişki oluşturmak yolunda, bence uzun bir yol kat etmişsiniz demektir. Bir erkeğin hayatı boyunca taşıdığı sırrı nedir? Babasının para kazanma şeklinden daima utanç mı duymuştur? Çocukken kötü bir şeyler mi yapmıştır? ne olursa olsun sorunu ifade etmenin gereğine inandırmak çok önemlidir. Böylesi bir sır yükünden kurtulmak hayat değiştirebilir. Hatta eşinizin kişiliğini yeniden kurabilir.

 

Kısaca eşinizin size bu tip sırlarını anlatmayı düşünmesini sağlamak için, kendi geçmişinizden onun bilmesini istemediğiniz, utanç duyduğunun sırlarınızı anlatarak onu cesaretlendirmek en iyi yoldur. Eğer onu tüm geçmişinizi açarak güveninizi gösterirseniz o da kendi sırlarını vermek için size güvenebilir.

 

Online Yaşam ve İlişki Koçluğu Hizmetleri üzerine ayrıntılı bilgi almak için www.interaktifdanismanlik.com ‘u ziyaret edebilirsiniz.