Unutulan Bir Nesil..!


  • Kayıt: 28.10.2018 01:45:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:34

Unutulan Bir Nesil..!


Hollanda’da yaşlanan ve unutulan ilk nesil babalar ve dedeler var. Her ne kadar kaderince yılın bahar ve yaz aylarını ana vatandaları Türkiye’de ve sonbahar ve kış aylarlarınıda ise baba vatanları Hollanda’da çocukları ve torunlarının yanında geçirmekteler.


Yaşlılıktan ve Göçmenlikten Kaynaklanan Sorunlar…


Yaşlılarımız çok şikayet etmeye alışkın olmasalarda, bir sohbette, saĝlık, yalnızlık, ruhsal, bürokratik,fakirlik, ekonomik ve gelecek akültürasyon sorunlarının olduĝu duymak ve anlamak çokta zor deĝil.


Genelde boş zamamlarını deĝerlendirme, saĝlıklarında ve geçimde Hollanda’lı emsallerine göre büyük sorunları var. Demans (bunama) ve Alzheimer rahatsızlıĝı Hollanda’da yaşayan Türklerde Hollanda’lı emsallerine göre 3 kat daha fazla.


Sahip Çıkan Yok..!


Hollanda yönetimleri her nekadar şehirsel, bölgesel ve ülkesel çalışmalar için bütçe ayırsalarda, yeteri derecede organize olamayan ve gerekli olan kendi sivil toplum örgütlerini kuramayan Türk – Müslüman göçmen yaşlılarının yaşamlarını anlamlı, saĝlıklı, refah ve mutlu kılan çalışmaları görememekteyiz.


Ne Yapabiliriz ?


İlk önce ülkesel bir “Göçmen Yaşlıları Sosyal Hizmetler Kurumu ‘nu “yaşama geçirmek gerek. Daha sonra yapılacak çalışma ve projeler planıyla Holllanda genelinde güzel faaliyetleri yaşama geçirmek çokta zor olmasa gerek.


Yeterki, biz kendimiz çiddi olarak bir başlayalım, Bizleri ciddiye alacak kaynak ve destek ayıracak kurumların Türkiye’den, Brüksel’den ve Hollanda’dan sıraya gireceklerinden hiç şüpheniz olmasın. 

 

 

Sevgi ve saygılarımla.


Nejat Sucu, Sosyal Hizmetler Uzmanı.