Hava da Bedava Değil Artık..!


  • Kayıt: 27.01.2019 02:38:00 Güncelleme: 27.01.2019 02:38:00

Hava da Bedava Değil Artık..!

 

Hollanda Temsilciler Meçlisi (De Tweede Kamer ) geçen yıl büyük bir çoğunlukla “Hollanda İklim Anlaşmasını ( Klimaatakoord ) “kabül etti. 2018 yılında bütün partilerin onayladığı sözleşme Paris  Enerji ve İklim Sözlemesi’nin ( Energietransitie / kilimaatakkoord van Parijs )   Hollanda kendine düşen görev yapılan anlaşmaları uygulama amacı taşımaktadır.

 

Bu sözleşmenin hedefleri 2030 yılında Hollanda’nın enerji üretimini yüzde 49 ‘nun güneş ve rüzgar enerjisinden oluşması. Kömür ve gas gibi fosil enerji kaynaklarından vazgeçilmesini amaçlamaktadır. Hollanda’da yıllarca ilgi görmeyen ve olumlu kabül edilmeyen “Atom Enerji Santraller’inin “önü açılır gibi olumlu yayınlar duymaya başladık bile.

 

Peki İklim Sözlemsi Nedir ?


Geniş bir kesimi etkileyecek olan sözleşme, gaz, perol ve kömür gibi fosil enerji kaynaklarının tüketiminden vaz geçerek 2030 yılına kadar kullanılan ve doğaya iklime katılan karbondioksitin ( CO2 )yüzde 49 azaltılmasını amaçlamaktadır.


Hollanda Çevre ve Yaşam Bürosu ( Het Planbureua voor Leefomgeving ) önümüzdeki dönemde hedeflenen amaçlara ulaşmanın  bedelini ve hesaplarını yapacak. Bunun yanında günlük değişik düşünce ve planları olanları medya’da takip etmemiz mümkün. İklim ve Enerji Sözleşmesi çok yönlü olup, kaynak, politikalar ve uygulanması hakkında uzun yıllar tartışacağımız kesin gözüküyor.

 

Karbondioksit nedir ?


Kovalent bağlı bir karbon ve iki oksijen atomundan oluşan moleküle sahip, normal koşullarda gaz halinde bulunan bileşiğin adıdır. Renk ve kokusu yoktur. Formülü CO2 şeklinde olup molekül ağırlığı 44,009 g/mol'dür. Karbon içeren besin maddelerin metabolize edilmesi sonucu meydana gelen bir son üründür.

 

Bir deli kuyuya taş atmış, kırk akıllı çıkaramamış...


“Evet Hollanda Temsilciler Meçlisinde alınan İklim Sözleşmesi, gelecekte bazı insaların, kabinelerin, ülkelerin ve uluslar arası holdinlerin başını ağrıtacak. Yeni kabinelerin yıkılmasını, kurulmasını ver erken seçimlerinin yeniden yapılmasını sağlayacak iklim sözleşmesi”.


Yeniden Hollanda iki kutup oluşacak. İklim sözleşmesine taraftar olanlar ve olmayanlar, hava ve iklim vergisini ödeyebilenler ve ödeyemeyenler oluşacak.


Ben, sen, o, biz, siz ve onlar ‘da nefes alıp havayı soluduklarına göre hepimiz gelecekte Hava/ İklim vergisi ( Klimaatheffing ) mi ödeyeceğiz ?


Ama Orhan Veli Kanık 70 yıl önce şiir’inde Hava bedava diyordu. Nerden nereye geldik..!

 

Bedava


Bedava yaşıyoruz, bedava;
Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;
Yağmur çamur bedava;
Otomobillerin dışı,
Sinemaların kapısı,
Camekanlar bedava;
Peynir ekmek değil ama
Acı su bedava;
Kelle fiyatına hürriyet,
Esirlik bedava;
Bedava yaşıyoruz, bedava.

 

Orhan Veli KANIK


 

Az üretmek ve tüketmek..!


Kimse az üretmeden ve tüketmeden bahsetmiyor. Çünkü kimsenin işine gelmiyor.Hükümetler az üretimin issizlik, daha az vergi  geliri ve fakirlik olduğunu biliyorlar. Bugün dünyamızda var olan lüks yaşam, üretim ve tüketim hırsı devam ettiği sürece, kimseden varılan sözleşmelere uymasını beklemek hayelcilik ve ütopik politikalar olmaz mı ?  Siz ne dersiniz ?.

 

Hoş ve güzel günler dileğimle.

 

Nejat SUCU