Çorap Söküğü Gibi....


  • Kayıt: 17.06.2019 19:44:00 Güncelleme: 17.06.2019 19:44:00

Çorap Söküğü Gibi....

 

Türkler’de fakirlik ve yalnızlığın var olduğunu ve sorunlarımızla mücadele edilmesi ve çözüm yollarının araştırılması konusunu bilebildiğim kadarıyla bir 10 yıldır kendi gündemimi, toplumsal  ülke sorunu haline getirmeyi sürdürdüm.

 

Kafayı kuma gömmek!..

 

Evet, Hollanda Müslüman Türk Göçmen toplumu ve kurumları ne yazık ki, diğer sorunlarda olduğu gibi bu konudada duyarlı ve sorunu kabülü ve soruna çözüm aramada duyarlı davranmıyor. Nedenlerine buradan değinmeyeceğim. Çünkü,  farklı nedenleri ve sebebleri var.

 

Örtüşmeyen ortak hedefler...

 

Doğrudur, vakıf, camii ve derneklerin ortak istekleri ve ekonomik hedefleri ile örtüşmüyor fakirlik politikaları. Ama orada bir sorun var, gözle görülür bir yangın var. Artık bu yangını söndürmek gerek. Kafamızı kuma gömerek sorunu çözemeyeceğiz aşikardır.

 

Neden çorap söküğü gibi

 

Fakirlikle başlayan yasam bir sürü sorunları yanında getirmektedir. Fakirlikle başlayan sorunlar işisizlik, borçlanma, boşanmalar, yalnızlık, alkol ve madde bağımlılığı, çocukların eğitimde ve sosyal yaşama katılımları sorunlarını görmemezlikten gelemeyiz. Son günlerde, var olan sorunun gelişiminde, basının ilgisini ve Hollanda kurumlarının raporlarını görmekteyiz.

 

Holladalı bizden önce fark etti !..

 

Evet, Hollanda kendi geleceği ve kalifiyeli yetişmiş elaman için sorunu araştırıp çözüm önergeleri sundu.

 

Hollanda Merkezi İstatistik Plan Bürosu ( CBS )  Hollanda’da yaşayan Türklerin Hollanda emsallerine göre yüzde 25 daha az kazanç sağladıkları ve yüzde 30 ‘lara varan Hollandalı Türklerin çocuklarının fakirlik içinde büyüdüklerini tespit etmiş bulunmaktadır.

 

Genelde bu raporlardan sonra Hollanda Merkezi Hükümetlerin gerekli olan belirli bir bütçeyi ayırarak belirli bir planın uygulanmasını istemektedir.

 

Umut ederim ki ...

 

Ben yine İnşallah, umut ederim ki, bizden habersiz planlar yapılıp ve paralar genel amaçlar için harcanmaz. Belirli çalışma yürüten kurum ve kuruluşların bu konuda yerel, bölgesel ve ülkesel çalışma planları yapıp bir an önce yetkililerle proje planlarını görüşmeye başlamaları gerekir.

 

Bizden söylemesi, yazması ve sizdende de uygulaması.

 

Hoşçakalın.

 

Nejat Sucu