Önce Can, Sonra Canan!...


  • Kayıt: 31.03.2020 20:37:00 Güncelleme: 31.03.2020 20:37:00

Önce Can, Sonra Canan!...


Evet, bu Pazar evde kalarak son günlerde fırtına gibi gelip bizleri bulan, kendisini tanıma fırsatı bulamadığımız bir virüsün peşine takılmış gidiyoruz.

 

Tabiki yaşam ve ölümü bu kadar yaklaştıran, korkuları ve geleceğe yönelik güvenlik duygusunu toplu olarak yok eden ve bizleri birbirimize  yaklaştıran bir salgınla geçen yıllarımızda karşılaşmamıştık.

 

Bugün düşündümde, ABD gibi zengin ülkelerin adaletsiz olduklarını biliyordum ama bu kadar ahlaktan ve etikten yoksun ve fakir olduklarını bilmiyordum.

 

ABD Devlet Başkanı Donald Trump bütün ülkelerdeki, bilhassa fakir ülkelerdeki doktorları Amerika’ya davet ederek virüsle mücadele edeceklerini belirtiyor. Tabiki onlara gelecekte, ikamet izni ve Amerikada çalışma  izni verilecektir. 

 

Güzelde, kendi ABD‘sini ve vatandaşı düşünüyorsunda, dünya yangın evi her ülke kendi doktoruna gereksinimi var. Sadece kendini düşünmek bencillik, ahlaksızlık ve evrensel insan haklarına karşı olmak değilmidir?

 

Aslında şaşırmıyorum. Yunus Emre 700 yıl önce ne güzel özetlemiş ve “Söyle garip bencileyin “şiirin de dile getirmiş; ‘

 

Bir garip ölmüş diyeler

Üç günden sonra duyalar

Soğuk su ile yuyalar

Şöyle garip bencileyin

Evet, yerküremizde “ Ben ” ve benim ülkem ve yaşantım seninkinden daha önemli  olacağı kesin. 


“ İke ike ike en de rest mag stikken“

 

Var olan ilişkiler sadece çıkar üzerine yeniden yeni dünya düzeninin  kurulacağı kesin. Yeni dünya düzenine ben yeni bir isim buldum“ Önce can, sonrası canan“. Tabiki o eski sevimli cananı  bulabilirsek…………………..

 

Nejat Sucu