Ne kadar hazırız değişmeye ?


  • Kayıt: 05.05.2020 00:14:00 Güncelleme: 05.05.2020 00:14:00

Ne kadar hazırız değişmeye ?

 

Yıllardır yazarım, liberal, yeni gelişemelere açık ve serbest yaşam biçimini olağan olarak kabül etmiş toplumlarda değişim, zamana ayak uydurma gayet olağan olduğunu gözleme olanağım da oldu.

 

Değişimin tanımı ?


Sosyal olgu ve sosyal değişimde “ Korona evrensel salgını “oldukça etkili olacağa benzer. Evet yaşamda değişmek yeni gelişmelere açık olmak güzel ama, yeni değişimle toplum nereden, nereye doğru gideceğini görebilmek çok zor olmasa gerek. Bu yeni hızla değişim gelişimi ve yanında birlikte getirdiği bilinmezler, bizlere güvensizlik ve korku sunmaktadır. 

 

İnsan sahip olduklarını sever ve mümkün olduğunca sonuna kadar koruyarak birlikte yaşamaya  çalışır.Yani var olanı elde tutmaya (Conservatism / zelf – oriented) çalışır. Burda değişimi ve olumşumlara kapılarını kapatmak anlamına gelir. Son yıllarda dijital gelişimlerle kapılar ve pencerelerde o kadar delik ve deşik ki, değişimin ön şartı olan bilgi, sel gibi beyin odalarımıza giriyor.

 

Gelecekte, bencil ve egoları gelişmiş tüketim toplumu mu olacağız ?


Birlikte biz “Wij “olarak  hareket etmek daha mı zorlaşacak?

 

Evet, toplum olarak gelecek aylarda o kadar yalnız yaşamaya, egolarımızı keyiflendirmeyi ve mutlu etmeye alışacağız ki, yeniden toplumsal yaşama geri dönüş (wij) belirli bir kesim için uzun bir zaman gerektirecek. Belirli bir kesim içinde bu mümkün olmayacak.Sosyal kohezyon (sosyal cohesie) da mümkün olmayacaktır.

 

Burada aşağıdaki, gelecekte cevaplarını bekleyen yüzlerce sorumuz var. Sorularımızın olması, değişimi bilmek, görmek ve kabül ederek katılma anlamında olumlu. Olumsuz olan ise insanı güvensiz hissettirmesi, korkularla birlikte yaşamaya mahkum etmesidir.

 

Kim ne kadar hızlı değişime uğrarsa, gelişmelerin önünde mi olacak ?

 

Yine sütün kaymağını değişenler mi yiyecek ?


Devlet sistemi ve politik yönetim yeniden mi yapılanacak ?

 

Ne kadar mutlu olacağız ?


Aile, toplum ve yeniden temsil ve temsili sivil yapılanma nasıl olacak ?

 

Yeni vatandaşlık tanımı nasıl olacak ?


Gelecekte yine bilenmezlerin olması, gelecekte yine bilime, geleceğe ve değişime yelken açabilmek ne güzel. Önemli olan güvenli bir yolculuk için iyi bir hazırlığa ve donanıma sahip olmaktır. Sevgi ve saygılarımla

 

Nejat SUCU