Özlemlerimiz ve Hayallerimizle Yazmak


  • Kayıt: 15.07.2020 11:36:00 Güncelleme: 15.07.2020 11:58:00

Özlemlerimiz ve Hayallerimizle Yazmak

 

Çok zaman kendime sormuşumdur, Ben ütopik, hayelci, gerçeklerden uzakta mıyım diye?

 

 

Aslında bu bireyin kişisel gelişimi ve olgunlaşması için yapması gereken olgunlaşmaya ve aydınlamaya giden yolun gerekli olan suyu ve erzakıdır gelecek özlemlerimiz.

 

Geçmişe özlem olmadan ve geleceği hayal etmeden, geçmişten geleceğe köprü kurabilmek ve yazabilmek o kadar da kolay olmasa gerek.


Geçmişi yeterli derecede yaşayarak (6/voldoende) anlamak ve geleceğe yeni umutlarla, heyacanlarla yaşayabilmeyi denemek önemlidir.

 

“Var olunanla, sahip olduklarımızla tatmin ve mutlu olmak ve daha güzeli için 24 saat çalışmak“.


Bazen, bir konu düşünürsünüz. Ama bir türlü kafanızda , belleğinizde veya beyninizde cevabını bulamayıp olgunlaştıramazsınız. Beyinde olgunlaşmayan düşünce, plan ve projeyi kağıda dökmekte zor oluyor.


Uzun bir dönem bekler ve ertelersiniz, 24 saatlik bir günde, günün gece yarısı saat 03.00 ‘de aklınıza gelir ve mutlaka kalkarak yazma gereğini hissedersiniz. Yazmadığınız zaman, o anlık bazı püf noktalarını kaçırabiliyorsunuz.

 

Yazı kalır, söz uçar Wie schrijft, die blijft) 

 

Yazmak ve kağıda dökmek, belirli bir sistem içersinde veya sistemi olmadan, dağınık, kuralsız ve bütün hatalarınızla birlikte yazmak kalıcı olmanın, verilen üründen meyve gibi sonuç almanın en güzel aracı.


Uzun yıllar sonra, yazılanı tekrar kullanmanız olduğu kadar, bazende bakıyorsunuz doğru bildikleriniz soyutlaşmış, bilinmezlerin artık bilindiğini görür ve kullanılma süresinin dolduğu görürsünüz.


Onun için zamanında kullanmak ve yazılanı yayınlamak çok önemli. Birde faydalı ve gerekli olanı insanların bilgisi ve hizmetine ulaştırmakta gerek. Kabülde etmek gerek, bir yemeğin, bir üretilen gıdanın, meyve ve sebzenin kullanma tarihi (Houdbaarheid tot) gibi bir zamanı ve tazeliğide vardır.

 

İnsanda kullanma tarihi yoktur….


İnsanı tabiki tüketilen gıdalarımızın kullanma tarihine benzetmek doğru degildir ama, kendini değiştiren, geliştiren, faydalı ve gerekli olan insandır. Bunu Batı Avrupa Ülkesi Hollanda’da yaş ilerledikçe, çeşitli hizmetlerde yürütmek mümkündür.

 

1200 Yeldeğirmeni….


Hollanda ‘da 1900’lü yıllarda kanatları dönen 12 binin üzerinde Yeldeğirmeni bulunmaktaydı. Geride kalan 1200 Yeldeğirmeni bugün, gönüllü insanların vakıfları tarafından korunmakta, tamiri yapılmakta ve ziyaret etme günlerinde değirmenin çarkları dönmekte. Bu insanlar ileri yaşlarda olmalarına rağmen, toplumun antik ve kültürel değerlerini koruyabilmekteler, gerekirse yılda belirli bir miktar ceplerinde maddi katkıda bulunmaktalar.

 

Ayrıca, Hollanda Devleti teşvik amaçlı, bir yılda toplam € 1700 Avro ederinde bir geliri, gönüllü hizmet verenlerden vergi almamakta veya kişiye gelir sayılmamakta.

 

Sevgi ve saygılarımla,

 

Nejat SUCU