Hollanda Ekonomisinde Şaşırtan Olumlu Göstergeler!


  • Kayıt: 15.10.2020 16:01:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:09:38

Hollanda Ekonomisinde Şaşırtan Olumlu Göstergeler!


Hollanda ekonomisi ve Hollanda toplumu Korona salgını dönemimde bizleri şaşırtmaya devam ediyor.


Evrensel Dünya ekonomisi, işsizlik, fakirlik ve geleceğe karşı güvensizlik günlük sanal ilişkilerimizde bolca duymak ve gözlemek mümkün.


Hollanda İşsizliğinde Düşüş!.. Şaka değil, Hollanda Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ve Hollanda İşverenler Sigorta Ödenekleri Dairesi (UWV) verilerine göre; Hollanda’da Korona krizinden 5 ay sonra ilk olarak, işsizlik azalarak toplam işsiz sayısı 413 bin olarak tespit edilmiştir. İşsizlik Nisan ile Haziran aylarında 74 bin ve yaz aylarında ise 22 binlik bir artış göstermişti.


Ağustos ayında yüzde 4,6 olan işsizlik oranı, Eylül ayında yüzde 4,4 olarak gerçekleşmiş. UWV ‘den ödenek alanların sayısı 13 bin azalarak 278 bin kişi olarak tespit edilmiştir.


Genelde 15 ile 25 yaş arası gençlerin iş buldukları ve Hollanda ekonomisinin tekrar ekonomik faaliyetlerinin artması olarak gösterilmektedir. Gelecekte Hollanda Ekonomisi 2020 yılında harcayamadıklarımız, ertelediklerimiz yatırımlar ile gelecek yıllarda, 5 yılda çok hızlı bir toparlanma dönemi geçirmesini beklemekteyim. Bunun yanında, İngiltere’nin Avrupa Birliği (AB) ile vardığı birlikten çıkış (Brexit) anlaşmasından dolayı, Hollanda’ya ve Amsterdam’a 200‘ün üzerinde Avrupa genelinde çalışma yapan firmaların taşınmakta olduklarını biliyoruz.


Önümüzdeki yıllarda İngilizce konuşan mahallelerin ve okulların Amsterdam'da oluşması, gelecekte Hollanda'da yaşamak ve çalışmak isteyen (Kennismigrant) yüksek düzeydeki yetişmiş kalifiyeli Türk insanına da yeni yeni kariyer olanakları da sunmaktadır.


Lahey/Nejat SUCU