Gülsemin Konca'nın Kaleminden: ''Niyetin Ne İse Değerin Odur''


  • Kayıt: 01.08.2021 13:19:13 Güncelleme: 01.08.2021 13:19:13

Gülsemin Konca'nın Kaleminden: ''Niyetin Ne İse Değerin Odur''

Gülsemin Konca

Biri kuyu kazar, geçenler su içsin diye. Biri kuyu kazar, geçenler içine düşsün diye!

Yapılan her işi kıymetli ve anlamlı kılan niyettir. Bilgisayar için yazılım neyse, insan için niyette odur. Baktığımız penceredir. Gördüğümüz manzaradır. Aldığımız keyiftir. Amellerin ruhudur. Cennete giden merdivene birer basamaktır. Tabi ki niyetimiz iyi ise...

İnsanın yaptığı işlerde aldığı sevap tamamen niyetine bağlıdır. Allah'ın terazisi hassastır, niyet ölçer. İbadetlerimiz ve davranışlarımız niyetimize göre değer kazanır. Niyet, amelden daha önemlidir. Hac niyeti olmadan gidilen Mekke sevap kazandırır mı? İbadet sayılır mı? Tabi ki hayır. Zamanlama olarakta önce niyet, sonra amel gelir. Nice küçük amel vardır, onu niyeti büyütür. Nice büyük ameller vardır, onu niyeti küçültür. Herkesin niyeti ne ise eline geçecek de odur. [Buhari, İman 41] Küçük bir şey, halis niyetle yapılırsa, dağlar kadar hayırdan daha üstün olur.

Mesela davet edildiği yemeğe karın doyurmak için giden kişinin sadece karnı doyar ama davete icabet etmenin sünnet olduğunu düşünerek giden aynı zamanda sevap kazanır. Dünyada iki gram altın için, iki ton toprak elenir. Ahirette de işte böyledir. Niyet, altın gibidir. Çok olmasa da, amel ihlaslı olmalıdır. Çünkü amellerdeki niyete bakılır. Allah için olanlar alınır, diğerleri atılır.

İnsanlara karşı yapılan davranışlarda da içinde beslediğin duygu, düşünce ve niyetindir esas olan. Görünenin arkasında görünmeyen niyet vardır. Hangi düşünce ile yaptığındır mühim olan. Hareketleri yönlendiren kalbinde ki saklı duygularındır. Bir cesetin ruhu olmadan ne anlamı varsa niyeti iyilik olmadan yapılan yardımlarda aynıdır. Niyet, kalbe istikamet çizer!

Haddini bilmek, acizliğini bilmek gerekir. Kula, kulluk yaraşır. Kusursuz ve noksansız Rabbe kulluk etmek yaraşır, O'nun kuluna değil. İnsanın hayatı niyetine göre şekillenir. Şair Eşref’in ifade ettiği gibi: “Niyeti halis olunca kişinin, hayır olur akıbeti her işinin.” Yeter ki insanın niyeti güzel olsun, bütün engeller yol olur! Bütün sır niyettedir.

Şems-i Tebrizi: “Sadece niyet edin ve yolunuza devam edin…Kader niyete aşıktır. Çektiğin zahmet bir gün rahmet olur…”.

Niyetiniz de, akibetiniz de hayr olsun.