Kurd’un Ağzını Bağlamak!..


  • Kayıt: 07.08.2021 15:31:16 Güncelleme: 07.08.2021 15:31:16

Kurd’un Ağzını Bağlamak!.. 

Nejat Sucu

Her yıl olduğu gibi Halk bahçemizdeki ekilen mahsulü Sümüklü böcekler tarafından büyük bir iştahla yiyip bitiriyor Tabii ki bununda sevabı vardı. Arkadaşın biri bu böcekleri yakalayarak hapis etmiş ve çıkamayacakları bir yere hapsetmiş. Aslına bakarsak, bu bizim sümüklü böcek lerimizin doğadan faydalanma, yeme ve çoğalma hakları var. Tabii ki bizim emeğimize zarar verdikleri için en büyük düşman kesilmeler an meselesi.

Hayvan hakları vardı Eskiden Anadolu’da , Nevşehir'in Göre Kasabası arazilerinde bir Koyun ve Kuzu kayboldu mu? O gece vaktine kadar bulunamadı mı? O zaman o bölgede var olan Kurt’ların ağzı ve nefesi ve bilgisi güçlü bir Hoca tarafından bağlanır ve o kuzu ve koyuna Kurtlar zarar veremezler di. Tabii ki bu Türklerin tarihler boyunca Şamanizm inancı ile birlikte Anadolu’ya getirdikleri inanç ve kültürel adetlerinden birisi.

Gerçek öyle mi idi? Bilemem ama, ertesi günü 3 koyun Kırkbayır’da bir kovukta bulunduğu zaman o hocanın nefesinin ne kadar güçlü olduğuna inanılırdı? Bu arada ağız bağlamaya itirazlarda olurdu? Evet, Kurd'un ağzının bağlanmasına, yemeden ve içmeden men edilmesine büyük insanlardan itirazda gelir. Bunun çok çok günah olduğunu da söylerdi insanlara. Tabii ki koyunlar bulunduğu zamanda Kurt’ların ağızları açılır ve doğada ve Göre’de yaşam olağan haliyle devam ederdi. Kurd’un ağzını bağlamayı hayvan haklarına ve yaşamına bir engel gören Anadolu Müslümanları vardı o zamanlar!...

Orman yangınları ve suçlu biziz! Ormanlarımızın yanıp kül olmasına ve yok olması canımızı yakıyor. Yangınların temel sebebi aşırı tüketim, üretim, kuraklık ve iklim değişikliğinden kaynaklanan sıcakların artması. Bu arada yangınları çıkaranlarda en ağır cezaya da mutlaka çarptırılmalıdır.

Bizim suçumuz yok mu? Akdeniz ve Ege’de fiilen ormanlarımızı işgal etmişiz. Ormanlarımız içerisine izin verilen imar planları ve konutlarla ormanlarımız artık nefes alamıyorlar. Biz bunaldık ve yeter diyorlar. Evet orman yangınlarının sebebi ve suçlusu yine biziz.

Nejat Sucu