Hollanda’da Neler Oluyor?


  • Kayıt: 08.08.2021 10:45:03 Güncelleme: 08.08.2021 10:45:03

Hollanda’da Neler Oluyor?

Nejat SUCU

Yaz tatili genelde sessiz ve sedasız geçerdi Hollanda’da. Bu yaz yaşam ve Korona salgını ve buhranından sonra sanki ülke yeniden eskiyi ve Mart 2020 tarihinde öncesini yakalamış gözüküyor. Geçen yılın aksine bu yıl Hollanda, kendine uygun ve sevimli tipik yağışlı havasına tekrar kavuşmuş gözüküyor. Her ne kadar tatil heyecanı ve tatilciler olsa da, geçen yıllarda yaşadığımız yağışlı ve soğuk Hollanda’yı sıcak Güney'e değişme sınırlı kalmışa benziyor. Geçen haftalarda Limburg bölgesinde yaşanan su basmaları ve sel felaketinin yaralarını Hollanda sarmaya çalışıyor.

Hollanda Devrik Hükümeti Hollanda’yı yönetmeye devam ediyor. Yeni kurulacak kabine konusunda Hollanda çok da acele etmiyor. Hollanda Temsilciler Meclisi, Ağustos ayının ortasına kadar tatilde. Belli ki yeni kurulacak hükümet çalışmaları gizlilik içinde devam ediyor. Sütten ağzı yanan Hollanda Temsilciler Meclisi üyeleri Yoğurdu üfleyerek yemekteler “ . Yeni skandal yaratacak haber ve bildirilerden uzak duruyorlar.

Mart ayından sonra yaşanan yeni hükümet krizinde, Başbakan Rutte ‘nin devam edip etmeyeceği tartışılırken bugün, ise onsuz bir Kabine düşünülmüyor.

Cazibe merkezi kılan nedir ? 


Hollanda halen yurtiçi ve yurtdışı yatırımcılar için cazibe merkezi. Stratejik konumu, özgür yaşam kültürü , Avrupa'da lojistik stratejik konumu, ölışzerk Hukuk sistemi bilgi ve innova'sında öncülüğü, eğitim ve milletlerarası istihdam öncülüğü Hollanda’yı yatırım merkezi yapmış durumdu.

Bilinmez ama Korona sanki var olan ilgi ve cazibeyi bir adım öne taşıdı. Bu arada uluslararası iş ve anlaşmazlık davaları da Hollanda’da görülmekte.

Nereden anlıyoruz ? Hollanda nüfusu yeniden göç almaya ve büyümeye başladı. Halkın ve tüketicinin ekonomiye güveni rekor düzeyde. Gerçek sanayi üretimi Haziranda yüzde 12,6 artmış bulunmakta. işsizlik geçen aylarda olduğu gibi Haziran ayında 18 azalarak Korona buhranından sonra ilk olarak 300 binin altına düşmüş bulunmakta. Çalışan nüfus Korona’dan önceki orana ulaşarak 17 milyon 500 bin nüfusun yaşadığı Hollanda’da, çalışan nüfus 10 milyonu geçmiş bulunmakta. Hollanda’yı cazibeli kılan ekonomik, sosyal, sağlık, hukuk, ticari, sanayi ve gelişime açık ekonomik sistemi büyümeye devam ediyor. Avrupa Birliğinin Japonya’sı olma yolunda hızla ilerleyen Hollanda’da yaşamın gelecek yıllarda bugünden daha fazla pahalı olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Tabii ki bunun yanında arz ve talep ( Vraag en aanbod ) bağlı olarak çalışan daha çok kazanacak ve tüketen ve hizmet alanında daha çok ücret ödemek zorunda kalacak. Gelecek yıllarda zengin Hollanda’da dar gelirli ve devlet destekleri ile ayın sonunu getiremeyen Türk göçmenlerini göreceğiz. Şimdiden Türkiye’ye başlayan geri göç, gelecek yıllarda bizlerinde gündeminde olacak. Belli ki her yeni yılın olumlu getirdikleri yanında götürdükleri de var.

Sağlıcakla kalın.

Nejat SUCU