Misafirperverliğimizi Tehdit Eden Göçler


  • Kayıt: 29.08.2021 08:53:18 Güncelleme: 29.08.2021 08:53:18

Misafirperverliğimizi Tehdit Eden Göçler

Nejat SUCU

Ne yazık ve ne acınacak bir hal. Ne koyalım adını bilmiyorum. Neyin iflası, hangi elle tutmaya çalışsak parmakların arasında kayıp giden bütün insanlığın utanç dramı ve duvarı.

Berlin Duvarını çok görmüştük

Berlin Duvarı ve Doğu Almanya uzun yıllar Sovyet Bloku’nun ve Komünizmin yüz karası, ne edebiyatlar ve ne filmler yapıldı. insanlığın özgürlüğünü sınırlayan dikenli tel örgüler ve özgür Batı’ya açılan utanç duvarı idi.

“Batı Berlin’de yaşayan Niğdeli Hasan Ali'nin sevgilisiAnita’yı arabasının bagajında Doğu Berlin'den Batı Berlin'e kaçırmanın nefes kesen hikayesi “. Tabiki burada Batıda, anti propaganda çok önemliydi.

Uzun yılların sömürgeci politikaları iflas etti

Orta Doğu, Afrika, ve Uzak Asya’da yüzlerce ülke insanca bir yaşam imkanından yoksun. Açlık, kuraklık, iç savaşlar, komşu savaşları ve yolsuz ve hırsız politikacılar ülkelerini fakir ve bir dilim ekmeğe muhtaç ettiler.

Kaçan Afganlılara yeni Berlin Duvarı örüyoruz

Uzun yıllar Berlin Duvarını kınayan Batı, Nato, Anti Komünist Blok bugün kendi sınır duvarlarını örmekte. Ne utanç ne zor bir ikilem.

Hollanda’da Afgan mültecilerine tepki 

Hollanda Afganistan'da Hollanda askerine, haber, yardım ve tercümanlık görevi yapan Afganlıları Hollanda’ýa getirmeye başladı. Geçen gün Afganların yerleştirildikleri kampta aşırı göçmen karşıtı bilokın şiddete çağrı çıkaran protestoları vardı.

Bizlerde mülteci değil miyiz ?

Tarih boyunca Türki’ye toprakları göç alan bir ülkedir. Türkiye’de yaşayanların yüzde kaçı mülteci. Osmanlı İmparatorluğu’nun son yüzyılında topraklarını kaybeden Osmanlı İmparatorluğu, Anadolu'ya göç eden Türkler ve Türklerin akraba topluluklarının sayısı epeyce kabarık. Bunun yanında Osmanlı topraklarına mülteci olarak göç eden Çerkezleri ve Musevileride unutmamak gerek.

Başkalarından bir farkımız var

Türkiye’de yaşayan etnik bir kökeni olan onlarca Türk vatandaşının bir Alt kimliği var. Ona kimsenin itirazı yok. Var olana saygı duymak gerek. Son 200 yılda en güzeli ise bir üst kimliğin : Türkiye’de yaşayanların Türk vatandaşı olmaları ve onlara Türk denmesi bizim birlik harcımızın doğal kumu, Çimontosu, büyük olasılıkla Suyu’da Türkiye Cumhuriyeti olması gerek.

İçimizdeki düşman 

Son günlerde var olan akın akın Cennetin bekçilerinden Afganistan'dan kaçan mültecileri görüyoruz. Bütün ülkelerde bir Afgan düşmanlığı ve istemezliği bizi biz olarak değilde içimizde bir düşman olan göçmen düşmanlık duygularımızı körükleyen ve ne kadar ulusçu bir millet olduğumuzu kanıtlayan bir gerçek.

Ön yargılardan, inanç, ırk, etnik köken ve bölge farklılıklarından arınmış Sosyalist Enternasyoneli savunan bir insanın kontrölsüz göçe ırk, millet ve şoven duyguları kabarmış olarak nasıl bakabilir?

Bizde buna söylecek bir laf var “Bu ne Perhiz bu ne Lahana Turşusu ‘diyebiliriz.

Vatan millet ve sakaryada mutlaka önemli ama, var olanı paylaşmak ve göçü göçmeni iyi anlayabilmek gerek. Son gelişmeler içimizde var olan bizi bize düşman yapan sinsi bir düşman “Göç ve göçmen düşmanlığı “Bizi ve bizim yüzyıllık o insanı değerlerini yok edebilecek yalnız egoların güçlü bir düşmanı.

Birde Hollanda’ya göçmen olarak gelen ve yerleşen, kendini Hollandalı zanneden ve Kraldan Kralcı olan göçmenlerin mültecilere karşı olmalarını hiç anlamış değilim.

Saygı ve sevgilerimle,

Nejat SUCU