Hollanda Eylül Politik Gündemi!..


  • Kayıt: 26.09.2021 11:29:29 Güncelleme: 26.09.2021 11:29:29

Hollanda Eylül Politik Gündemi!..

Nejat Sucu

Hollanda olurda politik gündem olmaz mı ?.

Tabii ki seçilmiş politik partiler, onların Hollanda Temsilciler Meclisi’ndeki (Tweede Kamer) temsilcileri Hollanda geleceğine yön vermeye devam ediyorlar.

Kurulamayan Düşük Kabine ( Demissionair ) görevine bütün yara ve erozyona karşı Hollanda'yı yönetmeye devam ediyor.

Hollanda hükümeti Yeni koalisyonunu beklemeden geçici kabine 2022 yılının Hollanda bütçesini hazırlamış bulunmakta ( Begroting 2022 ). Bu yeni bütçe ve planlar 21 Eylül Salı günü “Prinsjesdag “ ile Hollanda kamuoyuna ve Hollanda Temsilciler Meclisine sunuldu.

Her türlü gelişmeye rağmen, Hollanda Korona salgını ile yapılan topyekûn seferberlikte başarılı olmuşa benziyor.

Bugün itibariyle ( 25 Eylül 2021) Yapılan Korona testinde çıkan sonuçlarda pozitif olanların sayısı 1.718,

Korona salgını ölümlerinin sayısı 3 ‘ü göstermekte.

Her geçen gün Hastanelerde ve Acil servislerde Korona salgını rahatsızlığı nedeniyle yatan hasta sayısı azalmakta ve 25 Eylül itibariyle hastanede yatan hasta sayısı 491 Acil servislerde tedavi görenlerin sayısı ise 176

Rutte Kabinesinin göreve başlamasından bu yana toplam 11 bakanını ve devlet sekreterini çeşitli bireysel ve politik nedenlerden dolayı kaybetmiş bulunmakta. Buna rağmen politik barometrede Devrik Başbakan Rutte’nın gelecek yönetime ve gelecekte Hollanda'yı yönetme desteği her geçen gün artmaya devam ediyor.

17 Mart 2021 Temsilciler Meclisi’ne 34 temsilci sokan Rutte ‘nın VVD Liberal Partisi bugün, yapılacak bir seçimde 39 temsilci ile Hollanda halkının temsiline aday.

Geçen aylarda yeni koalisyon çalışmalarından çoğulcu bir koalisyon çıkamadı. Hükümeti kurma görevini üstlenen yeni Formateur Johan Remkes ‘den yeni bir CDA, D66 ve CDA azınlık Hükümeti kurma tavsiyesi bekleniyor.

Yeni bütçede bizlere neler var?

Hollanda 2022 yılının bütçesi 353 milyar avro. Bu bütçeden en fazla pay 94, milyar avro ile Sosyal güvenlik, 93 milyar avro ise ile Sağlık giderlerine ayrılmış bulunmakta. Eğitim giderleri 4 milyarlık bir artışla 44, 3 milyar avro’yu geçmiş bulunmakta, Daha sonra € 38,8 milyar ile 353 belediye ve 12 bölge Eyaletlerinin bütçesi takip etmekte.

Yeni gelişmeler ve yeni planlar?

- Evden çalışanlara azami günlük 2 avro vergi dışı işveren desteği ( Thuiswerkvergoeding )

- Şimdiki, Öğrenci eğitim bursu borç sistemi ( Leenstelsel studiefinanciering ) kalkacak ve yeniden yasal statüye kazandırılması ve borçlu öğrencilerin mağduriyetlerinin giderilmesi,

- Yol ve köprülerin yapımına daha çok yatırım, (Infrastructuur ),

- Güneş enerjisi ve yel değirmenleri gibi fosil olmayan enerji üretiminin desteklenmesi,

- Konut sorununa ve yeni konut yapımına milyarı aşan maddi destek verilmesi.

Sağlık giderlerinin 100 milyarı geçeceği beklentisi ve vatandaşın sağlık giderlerinde ayda 30 avro’luk bir prim ödemeleri artışın beklentisi arasında.

Sonuç yine belli

Dar gelirlilerinin geçimleri daha da zorlaşacağı kesin. Daha kaliteli bir yaşam için, daha çok çalışmak gerek. Kim bilir Emeklilik yaşına kadar değil de, bir Ömür boyu çalışmak zorunda kalan Hollanda halkı. Karar verir “ Ya bu Deve’yi güderiz ya bu diyardan gideriz “.

Her hâlükârda iki seçenekte şu an için zor. Biz yine Hollanda'da kalırız.

Saygılarımla.

Nejat Sucu