Almanya’da Yeni (Stoplichtcoalitie) Koalisyonu


  • Kayıt: 27.11.2021 12:46:49 Güncelleme: 27.11.2021 12:46:49

Almanya’da Yeni (Stoplichtcoalitie) Koalisyonu

Nejat Sucu

Almanya’da 26 Eylülde yapılan Parlemento seçimlerinde ( de Bondestag ) seçmen köklü bir yönetim değişimi gerçekleştirmişti. 1982 ‘de Helmut Kohl’le ( 1982 -1998 ) başlayan CDU / CSU etkili ve yetkili Almanya Devlet yönetimi, Angelo Merkel ile 16 yıldan daha uzun bir süre devam etti.

26 Eylül 2021 tarihindeki Son seçimler Almanya Sosyal Demokratları SPD Kırmızı ( % 25,7 ), Yeşil Sol Die Grünen (1993 ) ( % 14,8) ve Sarı olan Liberal FDP( % 11,5 ) seçimde kazançlı çıkan partilerdi.

Seçmenin isteği üzerine Stoplichtcoalitie, Verkeerslicht, Trafik Lambası Koalisyonu olarak da adlandırılan hükümetle Almanya’da Yeşillerin hükümette olması ile Avrupa’nın lokomotifi olan Alman ekonomisinde yeni olumlu gelişmeler seçmenin memnun edebelicek mi.
Almanya politik kültürü

Almanya ile yakınlık derecemiz her diğer bir Avrupa Birliği ülkesinden fazladır. Hollanda’da yaşayan her ailenin Almanya’da bir akrabası veya köylüsü vardır. Hollanda’da 17 Mart 2021 tarihinde Hollanda Temsilciler Meclisi Seçimlerini ( Tweede Kamerverkiezingen ) yapmıştı.

Devrik hükümet (Demissionair ) Rutte III Koalisyonu birden çok sosyal, kültürel ekonomik ve politik saldırıya uğramasına rağmen hala dimdik ayakta ve Devrik Başbakan Mark Rutte, Rutte 4 kabinesini kurmakla meşgul.

Evet kararlı ve güçlü Almanya !..

Evet, Almanya’daki yeni kabine çalışmalarında sona gelinmesi ve daha geçen Eylül sonunda “26 Eylül “ De Bondesdag seçimlerini yapan Almanya ve Hollanda’yı düşündüm ve bu güzel Atasözümüzü eklemeden geçemedim.

“ Akıllı düşününceye kadar deli oğlunu everir “

Nerden nereye geldik ?

60 – 70’li yılları arası Almaya’da Kapitalizmin azgın sömürü düzeni ve metaya dayanan yaşama karşı duyulan kin ve nefretle başlayan ayaklanma De Rote Armee Fraktion (RAF,) doğurdu. Tabiki Anarşizim ile sonuç ise yüzlerce gencin yaşamlarının baharında ömürleri Alman hapishanelerinde geçti. Onlarcasıda silahlı eylemlerinde yaşamlarını yitirdiler. Kendilerine intihar süsü verilerek hapishanelerde katledilen isyankar Alman gençleri ve aydınlık bir dünya için Alman aydınları ve entelleri.

70’ li yılların uzun saçlı özgürce yaşamaya ve özgürce Hindistan’da mutluluğu arayan Hippiler. Atom silahlarına ve savaşa karşı olan gençler.Atom enerjisine de karsıydılar. Almanya üretim ve tüketim toplumunun kullanılan dişlileri olmak istemeyen oligarşik bir develete karşı başkaldıran Kapitalizm karşıtı geçler.

Birgün Almanya’yı değiştirmenin sadece protesto ederek olmacağını anlayan ve yerel, bölgesel ve ülkesel politikalarda söz sahibi olmak gerektiğini saatlerce, günlerce ve aylarca konuşa, konuşa, tartışa ve tartışa karar veren ve olgunlaşan Alternatif bir politik Alman halk hareketi Die Grünen. Tabiki aralarında olmayan onlarca yeni ve Fraksiyonlarında olduğu kesin.

Gelinen yol güzel. Belit Onay; Hannover gibi 500 bin nüfuslu bir Belediye başkanını seçimle, hemde bir göçmen çocuğu Belit Onay ile kazanan her gün büyüyen ve iktidara ortak olan Die Grünen.

SPD ‘li Develt Başkanı (Bondskanselier/ Bundeskanzler ) Olof Scholz’un başkanlığında kurulan kabine neleri vaat ediyor ?

İlk önce 2030 yılında Alman Trafiğinde yer alan 30 milyon elektrikli taşıtın olmasını,

Sağlık görevlilileri için 1 milyar avroluk teşvik ikramiyesinin verilmesi ( Zorgbonus ),

Her yıl en azından 400 bin yeni konutun inşa edilmesi.

Kannibis dediğimiz Hink Keneviri bitkisinin tüketiminin yasal statü kazandırılması(,

2030 yılına kadar, Kömür ve Gaz gibi Fosil enerji kaynaklarından vazgeçilmesi

Doğal sanayi ve doğal ve temiz teknolojiye yatırımların yapılması

2045 yılında Almanya’nın çevreci ve çevreyi kirletmeyen (Neutraal ) bir ülke konumuna getirilmesi.

Gelecek yıllarda, “Beşikten mezara kadar “, yeni sosyal, hür , liberal, yeşil ve Oligarşik devlet sisteminde reformların olacağı kesindir.

Göçmenlerin yüksek beklentilerinin olduğunu düşünmüyorum

Yeni hükümet, eğitimde, iş pazarında ve sosyal yaşamda ötekileştirme, ayrımcılık, ırkçılık, islam ve Türk düşmanlığı ile mücadele ettiği sürece, SPD’yı büyük parti yapan Türk seçmenlerinin beklentilerini karşılamış olacaktır. “Eşit şartlarda eksizsiz vatandaşlığa giden yol ve sonrası “. Ik “ALI “ kitapların yazılmadığı, bizim Ali ve bizim Ahmet ve bizim Mehmet’lerin mutlu ülkesi Almanya.

Saygı ve sevgilerimle.