İşverenler Yana Yana Çalışan Aramaktalar


  • Kayıt: 10.12.2021 13:40:51 Güncelleme: 12.12.2021 23:19:34

İşverenler Yana Yana Çalışan Aramaktalar

Nejat SUCU

Bu yeni analiz, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda Hollanda ‘da büyük değişimlere ve dönüşümlere gebe. İşverenler, yana yana çalışanları aramaktalar .Hollanda’nın bütün sektörlerinde var olan çalışan, işçi ve istihdam açığı her geçen gün hiç kapanmayacak gibi büyümekte.

Hollanda İşverenler Sendikası AWVN ( Werkgeversorganisatie AWVN ) yayınlamış olduğu raporda; yeterli derece gençlerin, iş pazarına katılmadıkları ve yaşlanan Hollanda nüfusu en yeni iş, istihdam ve çalışanlarda bütün sektörlerde sorun olduğunu bildirmekte.

İstenen tedbirler

İşsiz ve ödenek alanların daha kolay işe alınmasının sağlanması, AB ülkeleri dışından gelenlerin diploma ve yetkilerinin kolay kabulü. Çalışana daha fazla kazanç verilmesi. Çalışanların daha fazla çalışmasını istemekteler.

Eski günlere gerimi dönüyoruz ?

1980’lı yılların öncesi, Tekstil sektöründe, arkadaşını ikna edip çalıştığı firmaya işçi olarak getirene 100 florin ikramiye verildiğini duyardık. Bu günlerde işverenler, sağlık sektörü başta olmak üzere birden çok iş kolunda iş ve işçi bulana büyük ikramiyeler verecek duruma geldiler.

Göçmenler çok daha kıymetli ve değerli olacaklar

İş pazarında üreten ve çalışmak isteyen göçmenlerin, kıymeti her geçen gün artmakta. Tabii ki Kaşımıza ve Gözümüze meraklı olduklarını söyleyemem, ama gerekli olmak göçmenlerin iş ve çalışma pozisyonunu daha iyileştirecek ve kazançlarında artış gerçekleşeceği aşikâr

Hayat daha da pahalı hale gelecek 

Bu şekilde devam ederse, işverenlerin üretim giderleri, hammadde giderleri artmaya devam edecek. Daha sonra tahmin ettiğimiz gibi fiyat artışları bizlerin yani tüketicinin cebini boşaltacak. Yaşantımız Hollanda’da daha da pahalı olacak.

Demir olsa dayanmaz

Bu hızlı büyüme, var olan kapasitenin üzerinde bir arz ve talep mekanizması gelecek için umut vaat etse de , çok hızlı yol alan bir büyüme, istihdam ve üretimle birlikte ısınan ekonomi bir gün yorulacak ve durma notasına gelecektir

Bu durum aynı zamanda gelecek yıllarda yeniden, geçen yüzyılda birden çok tekrarlanan Kapitalizmin buhranlı ve krizli yıllarının geri geleceği anlamına gelmekte.

Çeşme akarken Testiyi doldurmak gerek !..

Bizde bu sözün anlamını bilmeyen yoktur. O halde bu güzel sözün gereğini yerine getirelim ve önceden tedbirlerimizi alarak, iş, istihdam ve paranın bol olduğu yıllarda çok çalışarak, olduğundan daha çok kazanmaya bakalım.  Böylelikle gelecek olan krizleri birey ve ailemizle birlikte daha kolay atlatacağımızdan hiç şüpheniz olmasın. 

Sağlıcakla kalın.