Türkiye’de Belediyeler Yurtdışı Göç ve Göçmenler Hizmet Birimleri Kurmalı


  • Kayıt: 03.04.2024 15:05:50 Güncelleme: 03.04.2024 15:10:58

Türkiye’de Belediyeler Yurtdışı Göç ve Göçmenler Hizmet  Birimleri Kurmalı

Nejat SUCU

31 Mart 2024 Türkiye Yerel Yönetimleri Seçimleri'nden sonra göçmenlere yönelik önemli bir çağrıda bulunuyorum: Yurtdışı Göç ve Göçmenler Hizmet Birimleri kurulmasının vakti geldi.

30 büyükşehir belediyesi, 81 ilçe ve 398 beldede bu birimlerin oluşturulması, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yeni hizmetler ve politikalar sunarak entegrasyon sürecini kolaylaştıracaktır.

Hollanda'da yaşayan Türk toplumu için entegrasyonun nasıl olması gerektiği konusunda milyonlarca sayfa not ve öneri yazıldı, çizildi. Bu çalışmalara milyarlarca euro harcandı. Fakat bazen yapılanlar elle tutulur, gözle görülür bir sonuç vermiyor. Soyut kalan bu hizmetlerin somut hale gelmesi gerekiyor.

Son 60 yılda bu amaca harcanan milyarlarca euronun bireysel başarılara ve toplumsal katılıma katkısı yadsınamaz. 1980'lerden sonra, göçmenlere ve birinci ve ikinci nesile gerekli ilgi ve ekstra hizmetle, eğitimle Hollanda toplumunu iyi anlayan ve Türk toplumu ile Hollanda toplumu arasında köprü görebilecek sosyal hizmetler uzmanları ve sosyal toplum mühendisleri hizmet alanına sokularak orta yol ve hızlı bir uyum, katılım ve Hollanda'ya hizmet sağlandı.

Türkiye'deki yerel yönetimler seçildi. Yurtdışında tatildesiniz. Tatilde iken yaşadığınız şehrin ve ülkenin sosyo ve mikro ekonomik sorunlarını, politik gelişmeleri, gelecekte yapılması gereken çalışmaları, projeleri ve önerileri rüyasında görüyorsanız o ülkeye ait ve kendinizi o toplumun duyarlı bir vatandaşı olduğunuz söyleyebiliriz.

Rüyamızda yaşadığımız ülkeye ve tatilde Anavatana katkı sağlayabilir miyiz? Bir de tatildeyken rüyanda günlük sorunları görüyorsanız ve planlar yapıyorsanız o ülkeye ait olduğunuzu ve kendinizi ülkenizde hissettiğinizi kesindir.

Nevşehir Yurtdışı Gönüllüleri'nin de dediği gibi, yeni yerel yönetimlerden her belediyenin "Yurtdışı göç ve göçmenler birimlerini oluşturmaları" zorunluluk haline gelmiştir. Bu çalışmanın Nevşehir'den başlayarak Türkiye'nin bütün kasaba, şehir ve büyükşehirler dahil olmak üzere her yerinde yapılması elzemdir.

Ne zaman mı? Yaşadığımız ülkenin ve kendimizin sorunlarına sahip çıkarak, gerçekçi bir sosyal duyarlı vatandaş olarak yaşayabilmek, gelecekte kuracağımız bireysel mutluluk ve kaliteli bir yaşam için gereklidir.

Bu güzel bahar sabahında gönülden sevgilerimle:

Bu sabah yine... Güneş, senin umutla gülüşünle parlıyor, Açan Kayısı çiçeklerinde bembeyaz tenin. Nazlı ve edalı çiçeklerin gözlerinde senin, Kokunu, kaprisini, tadını, kara gözlerini aradım.