Yeni Vatan Hollanda’da, Buz Gibi Yaz Sabahı Gündemi


  • Kayıt: 10.08.2024 10:38:01 Güncelleme: 10.08.2024 10:38:01

Yeni Vatan Hollanda’da, Buz Gibi Yaz Sabahı Gündemi

Mustafa Nejat

Her dönemin kendine özgü gündemi, konuşulması, tartışılması ve fikir alışverişinde bulunulması gereken konuları vardır. Bu, sağlıklı ve toplumsal dinamiklerimizin bir göstergesidir.

İzin dönüşü, Türkiye’yi Türkiye’de bırakarak, maddi ve manevi katkılarımızdan sonra tekrar Hollanda’nın gündemine odaklanmak gerek. Elbette Hollanda’ya uyum ve burada yeni bir gelecek inşa etmek için çeşitli görüş birliği ve ayrılıkları da olacaktır.

Gençlerimizin Geleceği Hollanda’da mı?

Evet, tüm olumsuzluklara rağmen ben de akıllı Hollandalılar gibi, gençlerimizin geleceğinin Hollanda’da olduğunu yıllar önce keşfettim ve bunun savunucusu oldum. Gelecek yıllarda, gençlerimiz aslında iyi değerlendirilmesi gereken eğitim, bilgi ve bilim fırsatlarıyla hem kendileri, hem Hollanda, hem de Türkiye için büyük bir potansiyel taşıyor.

Hollanda’yı Bitim Kadar Sevmem

Yeni vatan Hollanda’yı ve birlikte yaşadığım Hollandalı hemşehrilerimizi sevmek, Hollanda’da mutlu ve başarılı olmayı beraberinde getirir.

Toplum içinde karamsar, uyumsuz, olumsuz ve sadece Hollanda’da yaşamayı kendine eziyet kabul edenler de var. Bu insanlarla tartışmayı ve onları dinlemeyi artık bıraktım. Çünkü bu insanlarla sorunların çözümüne katkıda bulunmak için belirli bir destek bulmamız mümkün değil.

Buna rağmen, bu arkadaşlarımız da 60 yıldır Hollanda’da yaşamaya devam ediyor. Çocukları ve torunları okullara gidiyor ve çeşitli mesleklerde ekonomik faaliyetlerine devam ediyorlar.

Gençler Hollanda’da Yaşamaktan Mutlu

Evet, gençlerimizle, ilk ve ikinci nesil Türk göçmenleri arasında uçurumlar giderek büyüyor. Gençler, doğru olanı yaparak Hollanda’da yeni bir gelecek kurma çabasındalar. İyi bir eğitim alarak iş piyasasına artı değerleriyle hızla intikal ediyorlar.

Türkiye Onlar İçin Artık Bir Tatil Ülkesi

Türkiye, onlar için artık güzel bir tatil ülkesi. Son yıllarda tatillerinde anne ve babalarının doğdukları memleketlere ziyaret gereksinimleri giderek azalıyor. Bu nedenle, bu gençlerin Türkiye ile olan duygusal ve fiziksel bağlarının koptuğunu söyleyebiliriz. Ancak yine de, aile ve köklerini unutmayan bu gençler, zor zamanlarda memleketlerini ön plana çıkarabiliyor.

Askerlik Sorunları

Geçen yıllarda Türkiye’de bedelli askerlik tutarı 1000 euroya düşürülmüştü. Anavatan için 1000 euro makul bir meblağ idi. Ancak, son bir yılda gençlerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığından ayrılmalarını sağlayacak, anlaşılması zor bir bedel artışına gidildi. Önce aniden 1000 eurodan 2000 euroya, ardından 6000 euroya yükseltildi.

Gençlerimizin Hollanda’daki yeni yaşam biçimleriyle 6000 euroyu ödemeleri neredeyse imkansız gibi görünüyor. Aslında, bu yeni uygulamayla gençlerin Türkiye’den uzaklaşmasını ve sadece Hollanda vatandaşlığını seçmelerini beklemek zor değil.

Burada hep birlikte var olan sorunlarımızı, partizanlıktan uzak ve geleceğe çözüm üretecek tartışma zemininin oluşmasını hedefledim. Sizler ne dersiniz bu günlük gündemimize?

Saygı ve sevgilerimle,