Enschede Roombeek, 13 Mayıs 2000’de patlayan havai fişek fabrikası ile adını duyuran bir mahalle. Bu patlamada Nevşehir’in Gülşehir İlçesi’nden üç vatandaşımız da yaşamlarını yitirmişti.
Patlamadan sonra, Roombeek mahallesi yeniden yapılandı. Son ziyaretimde, mahallenin doğal ve tarihi dokusuna uygun olarak su, şehircilik, ikamet, sanat ve ticaretin ne kadar iyi bir uyum içinde olabileceğinin en güzel örneklerinden birini gördüm.
Su Sistemleri Komisyon Üyesi (watersystemen) olarak göreve başladığım Vechtstromen Devlet Su İşleri Kurumu ve Enschede Belediyesi ile yapılan hizmet ve çalışmaların yatırım bedelinin €15 milyon olduğunu öğreniyoruz. Önümüzdeki yıllarda daha güzel çalışmalar ve projeler gündemde.
Tabii ki, Overijssel Eyaleti, Hollanda Merkez Hükümeti, Avrupa Birliği ve diğer fonlardan sağlanan katkıları da unutmamak gerek.
19. ve 20. yüzyılların başında başlayan sanayileşme hamlesi, Roombeek mahallesinde tekstil sanayi için gerekli olan su ihtiyacının var olması; Bamshoeve, Firma Rozendaal, Firma N. J. Menko, Spinnerij Roombeek, Ten Cate gibi tekstil fabrikalarının mahallede üretim yapmalarını sağlamış ve tekstil sanayinin en doruk noktasında, Enschede şehrinde 50 bin kişinin çalıştığı bir iş kolu haline gelmişti.
Bunun yanında, üretimde su kullanan Grolsch Bira Fabrikası da üretim tesislerini Roombeek’te kurmuş ve hâlâ üretime devam etmektedir.
1960’dan sonra Avrupa ülkelerine göç eden çalışkan Türk tekstil işçileri de, Roombeek’teki fabrikalarda, Ege’den, Kayseri’den, Nevşehir’den, Adana’dan, Hatay’dan, Denizli’den ve diğer tekstil şehirlerinden gelen binlerce Türk işçisini Roombeek’e davet ederek uzun yıllar çalışmalarını sağlamışlardı. Şehir merkezine yakın "Bayraklı Pansiyon"da binlerce Türkiye’den gelen tekstil işçisi kalıyordu.
Geçen 150 yıl ve Sanayi Devrimi ile başlayan tekstil sanayi ve geçmişini Enschede’de bulunan “De Museum fabriek / Museum Twentse Welle”yi ziyaret ederek görmek mümkün.
1980’den sonra dünyadaki ucuz iş gücü ile rekabet edemeyeceğini anlayan tekstil sanayi, işlerini ve üretimlerini Üçüncü Dünya Ülkelerine taşıyarak tekstil sanayisini 2000’li yıllara kadar devretti.
Bilgi, teknolojinin, paranın yanında misyon ve vizyon da olduğunda insanın başaramayacağı sorun yoktur. Türkiye’de gelecekte yapılacak çok iş ve su projelerimiz olacak. Bilinmez ama, bizim belli yemeklerde tuzumuz olur.
Sevgilerimle, bugünlük bu kadar.