Hollanda Halkının Monarşi’ye Desteği Artıyor


  • Kayıt: 05.11.2024 18:30:14 Güncelleme: 05.11.2024 18:30:14

Hollanda Halkının Monarşi’ye Desteği Artıyor

Nejat Sucu

Hollanda, bir Parlamenter Demokrasi olmasının yanında aynı zamanda bir Anayasal Monarşidir. Hollanda Kralı Willem-Alexander’ın görevi Anayasada belirlenmiş ve tanımlanmıştır. Kral, Hollanda Krallığı’nın devlet başkanıdır.

Hükümet ve Parlamento (Temsilciler Meclisi)

Her 4 yılda bir yapılan ve geçen yıl erken düzenlenen Temsilciler Meclisi (Tweede Kamer der Staten-Generaal) seçimleri, 22 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşmişti. Hollanda Parlamentosu 150 üyeden oluşmaktadır. 1945’ten itibaren Hollanda, koalisyonlarla yönetilen bir ülkedir. Kurulacak koalisyonda salt çoğunluk için 76 milletvekili aranır.

Parlamentoda kurulan koalisyon hükümeti, Başbakan, Bakanlar ve Devlet Sekreterlerinden oluşmaktadır. Hollanda hükümeti yasama, yürütme ve temsil haklarına sahip olmakla birlikte, Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yeni yasaların, 75 üyeden oluşan Hollanda Senatosu’nun (Eerste Kamer der Staten-Generaal) da onayını alması gerekmektedir. Hollanda Senatosu’ndan onay alamayan yasa önergeleri Temsilciler Meclisi’ne geri gönderilir.

Eksikliklerine rağmen, 12 eyalet ve 342 belediye meclisleri bölgesel ve yerel yönetimlerin sorunlarına çözüm bulmak için görev yapmaktadır. Hollanda aynı zamanda birleşik bir krallıktır. Krallık, Hollanda, Aruba, Curaçao ve St. Maarten’den oluşmaktadır.

Monarşi Destekçileri ve Cumhuriyetçiler

Hollanda’da yönetim şeklinde değişim isteyen Cumhuriyetçiler olsa da, etkinlikleri sınırlıdır. Son üç yılda yapılan bir araştırmaya göre monarşi yanlılarının oranı; 2018’de %68,3 iken, 2019’da %67,9’a, 2020 yılında ise %74,2’ye yükselmiştir. Korona pandemisi döneminde Kral ve Kraliyete karşı güven %44’e kadar düşse de, son yıllarda bu güvenin artma eğilimi devam etmektedir.

Yönetimlerin İsimleri Artık Önemini Yitiriyor

Postmodern çağda, bireysel seçimlerin öne çıktığı bir dönemde yönetim şeklinin isminin önemi giderek azalıyor.

Ortak Gücün Paylaşımı

Ortak gücü ve hak sahibi olunan gücü, birlikte yaşadığımız farklı görüşlerle paylaşabilmek zor olsa da bu, yüce bir erdemdir. Ortak paylaşım, toplumun refahını sağlarken devleti yönetenlerin de başkalarının isteklerini dikkate alarak orta yolu bulması önemlidir. Hollandalıların güzel bir atasözü olan “Şaraba su katmak” (Water bij de wijn doen), bu anlayışı ifade eder.

Yönetimlerin Ne Olduğu Değil, Ne Yaptığı Önemli

Bir ülkedeki refah düzeyi, eğitim, sağlık, sosyal devlet yapısı ve geleceğe güvenle bakabilme imkânı çok önemlidir. Bireysel mutluluğu sağlayan yönetimlerin adı ister Cumhuriyet, ister Monarşi, ister Beylik olsun; önemli olan, halkın refahını artıran politikalar üretmektir.

Saygı ve sevgilerimle,