Hollanda’da Yaşanan Göçmenliğin Sosyalleşmeye Katkıları Nelerdir?


  • Kayıt: 10.12.2024 07:38:54 Güncelleme: 10.12.2024 07:39:32

Hollanda’da Yaşanan Göçmenliğin Sosyalleşmeye Katkıları Nelerdir?

Nejat Sucu

Bireysel gelişim, sosyalleşme, eğitim, kariyer, meslek, çevre, yaşanılan mekan, mevcut olanaklar, mahalle, şehir ve o ülkede dahil olduğunuz sosyal katman, toplumsal üretkenliğinizi ve rolünüzü belirler.

Elbette, aile yapısı, istenen ya da istenmeyen tercihler, zorunlu göçler, savaşlar ve sanayi toplumunun koşulları, bireysel gelişimde sunulan imkanlarla birlikte bireyin kendi seçim ve tercihlerini de etkiler. Bu süreçler, bireyin yaşam boyu toplumsal katılıma ve üretime nasıl katkı sağlayacağını şekillendirir.

Yaşamda bazı dengeleri sağlamak, orta yolu bulmak, fedakarlık yapmak (konsensüs sağlamak) ve toplumsal katılım projelerine duyarlı olmak gerekir. En önemlisi, bilmeden, fark etmeden veya “Ben değişmem!” diyerek dahi olsa, değişimin bir parçası olmaktır.

Çevrenin içinde olmak, toplumsal iletişimde yer almak, her gün bir düşünce veya sorunu çözmek ve basit toplumsal önerileri hayata geçirmek, onları uygulanabilir projelere dönüştürmek son derece değerlidir.

Teoriyi Eyleme Dönüştürmek

Bazen düşünce üretmek, bazen geride durmak, bazen de en önde olmak… Mevcut imkanların bu fırsatları sunması güzeldir. Çoğu zaman bireysel gelişim, mevcut şartların zorlamasıyla bir zorunluluk haline gelir. Ancak toplumsal katılım, değişim ve sosyalleşme, bireyin hem kendisi hem de toplum için gereklidir.

Hollanda gibi çeşitliliğin, çok dilliliğin ve çok kültürlülüğün doğal olduğu bir ülkede, özgün, olgun, saygın ve demokratik toplumsal değerlerle iç içe yaşamak, düşünceyi ve eylemi ütopyatik olmadan verimli bir şekilde hayata geçirebilmek önemlidir.

Kocayan Kurd’un Misali

Bizim de bir hikayemiz vardır; tıpkı “Kocayan Kurt” misalindeki gibi. Köpek, kurdu maskara edeceğini düşünerek alay etse de, sosyalleşme içinde kendimize uygun bir yer bulmamız ve topluma uyum sağlamamız önemlidir. Hollanda toplumunda kendimize çeki düzen vererek uyumlu ve anlamlı bir uğraş bulmak, bireysel gelişim için büyük bir adımdır.

Yaşamı neşeli kılan; kalıcı ve katı değerlere bağlı kalmadan, kendimize uygun bir bireysel gelişim yolunu bulmaktır. Beni mutlu eden, kendi bireysel gelişimimdir. Mutlu bireylerden, barış ve paylaşım içinde yaşayan toplumlar doğar.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle…